Страници

петък, 2 март 2018 г.

Салата от зрял фасул и кисело зеле


Съчетанието зрял фасул и кисело зеле е любимо за нас. Освен като готвено ястие-
Зрял фасул с кисело зеле, запечени на фурна  го използваме и за тази много вкусна зимна салата. Подходяща е и за постещите по това време.

Продукти
200 г зрял фасул
около ½ средно голяма зелка
1 глава лук (кромид, за предпочитане червен; или водняк; или праз лук; или пресен лук)
сол
олио (зехтин)
червен пипер


Приготвяне
Изчистеният и измит фасул се кисне в студена вода поне 12 часа. Изплаква се, залива се  със студена вода и  ври 5 -10 минути. Изхвърля се водата, изплаква се отново, залива се със студена вода и ври докато омекне, но да не се развари - зърната трябва да са цели. Изцежда се от водата и се оставя да изстине.
Зелето се почиства от външните омекнали листа, изрязва се кочана и по-дебелите жилки. Нарязва се на тънки ивици.
Ако е необходимо фасулът леко се посолява (това зависи от солеността на зелето, но обикновено има нужда от малко сол). Смесва се с нарязаното кисело зеле и нарязания на тънки полумесеци кромид лук (или друг лук). Полива се с олио (зехтин), разбърква се добре и се поднася.
При сервиране се поръсва с червен пипер.

Приятен апетит!


При използване на материали от блога, моля посочете линк към съответната публикация!

2 коментара:

  1. Тили,
    и двата варианта са чудесни, зависи какво искаме да приготвим.Салата правя по този начин за разядка, а основното ястие запечено във фурната е много , много вкусно особено зимата.
    Прекрасни предложения ! Поздрави !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ели, и двете са вкусни. Еднакви съставки, различно готвене, различни ястия! :)
      Честита пролет!

      Изтриване