Страници

неделя, 6 януари 2019 г.

Хляб с течна сметана





Изостанала течна сметана, която трябва да се употреби докато не ѝ изтече срока на годност и малко останало мляко. Реших вместо за нещо сладко да ги оползотворя за направата на хляб. Сполучлива комбинация за пухкав хляб на конци!

Продукти
1 кг брашно
200 г течна сметана Pilos 30 %
300 мл прясно мляко
200 мл вода
14 г суха мая
4 с. л. олио
2 ч. л. сол
4 ч. л. захар

2 правоъгълни форми за кекс с размери 35 см/9 см/5,5 см

Приготвяне
Продуктите са със стайна температура, а прясното мляко и водата – леко затоплени.
Брашното предварително се пресява 3 пъти.
Половината от него се смесва със сухата мая и захарта. В средата се прави кладенче и се прибавят сметаната, прясното мляко, олиото и водата, с разтворената в нея сол. Разбърква се хубаво няколко минути с бъркалките за тесто на миксера. Постепенно се прибавя от останалото брашно. След като започне трудно да се разбърква с миксера, тестото се прехвърля върху набрашнен плот и се доомесва докато стане меко, гладко и еластично. Накрая се удря стотина пъти върху плота.
Поставя се в намаслена купа и се покрива с капак или кърпа. Втасва на топло докато удвои обема си.
Втасалото тесто се прехвърля върху леко набрашнен плот и се разделя на 2 равни части. Всяка част се разделя на 3, които се оставят покрити за 10-тина минути, за да починат. След това се оформят на фитили с дължина около 40 см. Сплитат се на плитка, като за по-равномерното сплитане най-добре е то да  започне от средата на фитилите, първо към единия край, след това пак от средата към другия край.
Оформената плитка се поставя в кексовата форма, предварително застлана с хартия за печене.
По същият начин се оформя и другата половина от тестото.
Така оформените хлебчета се покриват и оставят на топло да втасат. Намазват се с олио и се пекат едновременно в предварително загрята фурна на около 170 градуса ( съобразете се с вашата фурна!).
Изпечените хлебчета, след като леко се охладят, се прехвърлят върху скара и се покриват с кърпа.

Приятен апетит!




При използване на материали от блога, моля посочете линк към съответната публикация!

6 коментара:

  1. Много хубав хляб е станал :)

    ОтговорИзтриване
  2. Абсолютен разкош, толкова мекичък и пухкав изглежда този хляб! За много години, Тили! Здраве и късмет през Новата 2019 година!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря за оценката и пожеланията, Кате! :) За много години и на теб!

      Изтриване
  3. Като козунак е станал, чудесен е!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Точно! Аз козунаците не мога да ги направя така на конци, но хляба стана! :)

      Изтриване