Страници

петък, 29 март 2019 г.

Банички на рулца във форми за мъфини



С тези чудесни банички-мъфини виртуално черпя за 7-та годишнина на блога.
И както съм писала – „Ще се радвам ако откриете нещо вкусно и интересно за вас и близките ви хора !“ J


Продукти
форма за мъфини с 12 гнезда

10 бр. фини кори за баница (използвала съм „Фамилия“, „Белла“)

За плънката:
200 г сирене
3 яйца
200 г кисело мляко
щипка сода
100 мл олио (или комбинация олио и масло)
1,5 с. л. брашно

Приготвяне
В гнездата на формата за мъфини се поставят хартиени капсули.
Приготвя се плънката, като се смесва натрошеното сирене с останалите продукти.
Корите се делят на 2 групи - по 5 бр във всяка.
Намазва се една кора с около 2-2,5  с. л от плънката, като хубаво се намазват и краищата. Върху нея се поставя втора кора, която също се намазва. Така се процедира и с останалите три кори.

Общо петте кори се навиват по късата страна до колкото е възможно на стегнато руло, което се разрязва с остър нож на 6 еднакви части (на корите „Фамилия“ и „Белла“, на които тясната страна е 32 см, разделени на 6 е равно на около 5 см за всяка част).

Новополучените рулца се поставят изправени в хартиените кошнички. 
Отгоре не се намазват с нищо – при печенето от плънката излиза и ги облива леко.

Пекат се в предварително загрята фурна, на 180 градуса С, за около 25-30 минути, до зачервяване.


Бележки:
- Три пъти приготвям тези банички, с различни марки кори. Първият и третият път – с фини кори „Фамилия“ и „Белла“, вторият път с донесени сръбски, които бяха по- дебели. Резултатът е различен – при сръбските не се навлажниха много, вътре не се изпекоха добре и останаха тестени. Така че корите трябва да са фини;
- поради това че фините кори бързо се навлажняват, трябва да се работи по-бързо с нанасянето на плънката, навиването им на руло и разрязването. Да не се ползва хартията от пакета, а да се работи върху плота, защото рулото  става доста меко и залепва;
- двете крайни отрязани парчета от рулото да се поставят с външния край надолу в хартиените капсули, защото колкото и старателно да се стремим да нанесем равномерно плънката, не се получава и остават леко ненавлажнени;
- поставени в хартиените капсули рулцата имат неугледен вид, леко „пихтиести“, но при изпичането се надуват и  оформят;



Приятен апетит!


При използване на материали от блога, моля посочете линк към съответната публикация!

6 коментара:

  1. Черпя се с баничка, Инче и ти пожелавам още много години кулинарно вдъхновение!
    Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Заповядай, Ив, почерпи се! Сърдечно благодаря за пожеланията! :)

      Изтриване
  2. Чудни банички, Тили! Като всяка рецепта в блога ти! Желая нестихващо вдъхновение и още много вкусни рецепти да споделяш с аудиторията. Поздрави!

    ОтговорИзтриване