Страници

неделя, 14 април 2019 г.

Печени панирани хапки от сирене



Хрупкави панирани сиренца, лесно и бързо  приготвени  и най-важното – без пържене!

Продукти
300 г твърдо сирене
100 г брашно за овалване
2 бр. яйца
200 г галета
по желание – сухи подправки: червен или черен пипер; риган; мащерка;розмарин; чубрица; босилек; чесън на прах и пр.

олио за намазване

Приготвяне
Сиренето се нарязва на хапки с дебелина 1 – 1,5 см. Формата е по избор – правоъгълни, квадратни или на триъгълници. Не трябва да са големи, около 5 см.
Ако се използват подправки, те се смесват с брашното.
Към галетата може да се прибави царевично брашно; сусамово семе; ленено семе; овесени трици…
Яйцата се разбиват на пяна.
Хапките се овалват първо в брашното, след това се потопяват в яйцата и накрая се овалват в галетата. Подреждат се една до друга  на равна повърхност (тава, поднос), върху хартия за печене или прозрачно фолио и се оставят във фризера поне за един час.
В тавата, в която ще се пекат, се поставя хартия за печене и се намаслява с олио. Нареждат се панираните  хапки  и отгоре се намазват с четка, потопена в олио.
Фурната предварително се загрява на 250 градуса.  Пекат се 4-5 минути. Стават готови много бързо. Изваждат се веднага, за да се прекрати процеса на топене и се отделят от хартията.
Поднесете със салата, лютеница, кетчуп или някакъв сладък сос – например Пикантен сливов сос  или Сладко-кисел сос от сини сливи            


*  Както са панирани, хапките може да се съхраняват във фризера за по-дълго време и да се изпекат,  когато ни е необходимо.

Приятен апетит!

При използване на материали от блога, моля посочете линк към съответната публикация!

вторник, 9 април 2019 г.

Пролетна супа с булгур, без запръжка



Бърза за приготвяне пролетна супа.

Продукти
около 300 г зеленийки (спанак, лапад, коприва, лобода)
3 пълни с. л. булгур
1 малък морков
3-4 стръка зелен лук
1 стрък пресен чесън
3 с.л. олио
сол
1,2 л вода

1 жълтък
3-4 пълни с. л. кисело мляко

пресен джоджен
смлян черен пипер

по желание: препечено сухо люто чушле и при сервиране – натрошено сирене

Приготвяне
Използвах лапад, коприва и няколко листа киселец.
Почистените и измити зеленийки, лука и чесъна се нарязват на ситно, морковът се рендосва на едро ренде.
Във врящата вода се поставя булгура и моркова. След като булгурът  омекне (той се сварява бързо),  се добавят: лука, чесъна, зеленийките, олиото, сол на вкус (ако след това се поръсва със сирене, солта трябва да е по-малко) и се вари десетина минути.
Маха се от огъня, отхлупва се и се оставя няколко минути да се охлади.
В купа се разбива жълтъка с киселото мляко. На тънка струйка се добавя от течността на супата, като непрекъснато се разбива. Застройката се връща пак на струйка в супата, като се разбърква.
При сервиране се поръсва със ситно нарязан джоджен.

По желание - със смлян черен пипер; натрошеното сухо чушле и натрошено сирене.



При използване на материали от блога, моля посочете линк към съответната публикация!