неделя, 15 септември 2013 г.

Пикантен сливов сос





Тази рецепта прочетох наскоро във в-к „Лакомник” и направих соса преди другия сливов сос, по рецептата на Джема. Получи се вкусен и наистина  пикантен сос, но имам някои забележки, които ще напиша след рецептата. Смятам че ще са в полза на тези, които решат да го приготвят, защото си заслужава.
Ето дословно и нея:

Продукти
1 кг сини сливи
250 г захар
5 глави лук
1 бр. люта червена чушка
1 с.л. синапено семе
1 ч.л. канела
3-4 зърна карамфил
250 мл плодов оцет

Приготвяне
Нарежете сливите на четвъртинки, разбъркайте ги със захарта и загрявайте в широка тенджера, докато се карамелизират.


Нарежете лука и чушката на ситно и прибавете заедно с останалите подправки към сливите.


Варете, докато сместа стане гъста като мармалад и полейте с оцета.


 Насипете соса още горещ в предварително затоплени буркани, затворете ги веднага и обърнете върху капачките, докато изстинат.

”””””””””””””””””
По съвпадение, в този ден бях направила паниран кашкавал, печен на фурна, така че веднага пробвах като допълнение соса. Тъкмо по мой вкус – съчетание на сладко-кисело-солено!


„”””””””””””””””””””””””
Моите забележки:
Когато захарта се разтопи, прецених че не мога да чакам  сместа да се карамелизира. Течността е твърде малко. Като се прибави лукът и чушката, тя не е достатъчно, за да се сварят напълно. И точно така се получи – накрая сместа стана гъста като мармалад, но лукът не беше добре омекнал.
Така че препоръките ми са:
- още в началото , заедно със захарта, да се добави 1 ч. ч. вода /200 мл/;
- готовата смес обезателно да се пасира или смачка през решето /гевгир/, за да се получи гладка смес. Иначе има вид по-скоро на конфитюр, отколкото на сос;
- за мен оцетът е много. Аз намалих на 200 мл, но бих намалила още, не-повече от 150 мл.


При използване на материали от блога, моля посочете линк към съответната публикация!

21 коментара:

  1. Тили, чудесен сос.
    Това за мен е т.нар "чътни", което правя и с други плодове!
    Прегръдка и хубава неделя!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дани, заинтригува ме с това "чътни", поразрових се в Гугъл, открих и твоите две интересни рецепти. Благодаря ти!
      Слънчева неделя!

      Изтриване
  2. Много интересен сос,Тили!Прегръдки и чудесен ден:))

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Миленче!
      Прекрасен неделен ден и на теб! Прегръдки!

      Изтриване
  3. Бих го направила и пробвала Инче ... сигурна съм че ще ми хареса :) Падам си по лютичкото :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Надявам се да го пробваш и да ти допадне!
      Дани , прегръдки и успешна нова седмица!

      Изтриване
  4. Aз пък си падам и по сладко-киселото освен като Дани по лютичкото :) !
    Интересен ми е кашкавала - паниран и на фурна ...има ли някъде рецептата , Тили ?
    Чао и хубава вечер !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ив, нямам качена рецепта, тъкмо ме подсещаш! :) Панираш кашкавал както си го правиш за пържене. В тавичка слагаш хартия за печене, намасляваш, подреждаш парчетата кашкавал, поръсваш или намазваш с олио /зехтин/ и веднага слагаш в гореща фурна 180 градуса С. Това е - просто, лесно, здравословно!
      Спокойна вечер!

      Изтриване
  5. Инче, заинтригува ме с този сос. Обичам ги такива нестандартни съчетания и със сигурност ще го опитам. Благодаря за насоките, ще те послушам. Поздрави и прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  6. И аз бих го направила, но с твоите препоръки. Благодаря, че сподели и разясни, Тили!
    Сърдечни поздрави! :)

    ОтговорИзтриване
  7. Тилия, това е едно предложение, което няма как да подмина, но със сигурност ще се допитам до бележките ти, защото явно знаеш как трябва да се направи. Благодаря много за споделеното и лека вечер!

    ОтговорИзтриване
  8. Определено ставам фен на този сос, и е супер, че си споделила твоето мнение. Затова ги харесвам блоговете - всичко направено и коментирано. Кашкавал на фурна още не съм правила, но идеята ти много ми допада изобщо всичко в публикацията ти е вкусно и красиво. Лека вечер, Тили и прекрасна нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  9. Ех, винаги знаеш как да ме изкушиш, Тили! Не мога да не се възхитя на кулинарните ти умения - но така е, като правиш всичко с голяма любов! Чудесни снимки! Прегръщам те!

    ОтговорИзтриване
  10. И се нареждам към заинтригуваните от новото предложение, Тилия,
    допада ми като съчетание и аромати, малко лютото е проблем, но ще се справя ...
    Благодаря за чудесната рецепта, поздрави и хубави есенни дни, Диана

    ОтговорИзтриване
  11. Тили, как ми се прииска тази чинийка да е пред мен сега и да се насладя на прекрасния аромат и вкус.
    За първи път опитах един сливов сос, готов на ънкъл Бенс :) И го приложих към свинско. На децата им допадна и всяка година приготвям една измислена рецепта. Ще пробвам и тази непременно.Звучи вкусно. У дома си падаме по сладко кисели сосове, но най-често или боровинки използвам или един от вишни, който правя. А скоро пробвах от ананас.
    Кашкавал на фурна не съм правила и това е една страхотна идея. У дома свикнаха вече с пиперките бюрек на фурна, и сега като направя този кашкавал.... Предполагам, че е двойно паниран?

    На мен ще ми допадне да усешам частици, но непременно ще се съобразя с количеството и препоръката ти за оцета.

    Благодаря ти, че сподели!

    ОтговорИзтриване
  12. Това непременно трябва да се пробва, Тили! Ще се съобразя и с препоръките ти, а преди време пробвах паниран кашкавал на фурна и определено ми допадна. Съчетанието си го бива!

    ОтговорИзтриване
  13. Снеже, Гери, Марта, Кате, Дани, Диана, Бети, Иглика - радвам се че идеята и разясненията за този интересен сос са ви заинтригували. Извинявам се за късния коментар, но бях приета по спешност в болницата и не можах да отговоря навреме.
    Диана - лютото не се усеща, просто е малко по-пикантно. Но ако не харесваш или има проблем, не слагай чушлето.
    Бети - кашкавалът панираш по твое усмотрение, така както го правиш при пърженето. Аз ползвам различни панировки, в зависимост от това, какви продукти имам под ръка в момента;
    - ако харесваш парченца, не пасирай соса. Всичко е въпрос на вкус! :)

    ОтговорИзтриване
  14. Харесвам соса на Джема :) но този твоя ме заинтригува, Ина - по-пикантен ми се вижда. Ще трябва да го пробвам :) Така апетитен е с тези кашкавалчета!
    Поздрави сърдечни на теб!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Пепа, наистина е по-пикантен с тези съставки. Ще върви добре и с мръФка :), както пишеш! :)
      Поздрави и приятна вечер!

      Изтриване
  15. Аз също опитах соса на Джемма и ми хареса,предполагам,че след твоите забележки и този ще е страхотен!Много отварящи апетита снимки,Тили,а цвета на соса е неповторим!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Роси! При зимнината със сини сливи цвета винаги е много приятен.

      Изтриване