Тази
рецепта прочетох наскоро във в-к „Лакомник” и направих соса преди другия сливов
сос, по рецептата на Джема. Получи се вкусен и наистина пикантен сос, но имам някои забележки, които
ще напиша след рецептата. Смятам че ще са в полза на тези, които решат да го
приготвят, защото си заслужава.
Ето
дословно и нея:
Продукти
1
кг сини сливи
250
г захар
5
глави лук
1
бр. люта червена чушка
1
с.л. синапено семе
1
ч.л. канела
3-4
зърна карамфил
250
мл плодов оцет
Приготвяне
Нарежете
сливите на четвъртинки, разбъркайте ги със захарта и загрявайте в широка
тенджера, докато се карамелизират.
Нарежете
лука и чушката на ситно и прибавете заедно с останалите подправки към сливите.
Варете,
докато сместа стане гъста като мармалад и полейте с оцета.
Насипете соса още горещ в предварително
затоплени буркани, затворете ги веднага и обърнете върху капачките, докато
изстинат.
”””””””””””””””””
По
съвпадение, в този ден бях направила паниран кашкавал, печен на фурна, така че
веднага пробвах като допълнение соса. Тъкмо по мой вкус – съчетание на
сладко-кисело-солено!
„”””””””””””””””””””””””
Моите
забележки:
Когато
захарта се разтопи, прецених че не мога да чакам сместа да се карамелизира. Течността е твърде
малко. Като се прибави лукът и чушката, тя не е достатъчно, за да се сварят
напълно. И точно така се получи – накрая сместа стана гъста като мармалад, но
лукът не беше добре омекнал.
Така
че препоръките ми са:
-
още в началото , заедно със захарта, да се добави 1 ч. ч. вода /200 мл/;
-
готовата смес обезателно да се
пасира или смачка през решето /гевгир/, за да
се получи гладка смес. Иначе има вид по-скоро на конфитюр, отколкото на
сос;
-
за мен оцетът е много. Аз намалих на 200 мл, но бих намалила още, не-повече от
150 мл.
При използване на материали от блога, моля посочете линк към съответната публикация!
Тили, чудесен сос.
ОтговорИзтриванеТова за мен е т.нар "чътни", което правя и с други плодове!
Прегръдка и хубава неделя!
Дани, заинтригува ме с това "чътни", поразрових се в Гугъл, открих и твоите две интересни рецепти. Благодаря ти!
ИзтриванеСлънчева неделя!
Много интересен сос,Тили!Прегръдки и чудесен ден:))
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Миленче!
ИзтриванеПрекрасен неделен ден и на теб! Прегръдки!
Бих го направила и пробвала Инче ... сигурна съм че ще ми хареса :) Падам си по лютичкото :)
ОтговорИзтриванеНадявам се да го пробваш и да ти допадне!
ИзтриванеДани , прегръдки и успешна нова седмица!
Aз пък си падам и по сладко-киселото освен като Дани по лютичкото :) !
ОтговорИзтриванеИнтересен ми е кашкавала - паниран и на фурна ...има ли някъде рецептата , Тили ?
Чао и хубава вечер !
Ив, нямам качена рецепта, тъкмо ме подсещаш! :) Панираш кашкавал както си го правиш за пържене. В тавичка слагаш хартия за печене, намасляваш, подреждаш парчетата кашкавал, поръсваш или намазваш с олио /зехтин/ и веднага слагаш в гореща фурна 180 градуса С. Това е - просто, лесно, здравословно!
ИзтриванеСпокойна вечер!
Инче, заинтригува ме с този сос. Обичам ги такива нестандартни съчетания и със сигурност ще го опитам. Благодаря за насоките, ще те послушам. Поздрави и прегръдки!
ОтговорИзтриванеИ аз бих го направила, но с твоите препоръки. Благодаря, че сподели и разясни, Тили!
ОтговорИзтриванеСърдечни поздрави! :)
Тилия, това е едно предложение, което няма как да подмина, но със сигурност ще се допитам до бележките ти, защото явно знаеш как трябва да се направи. Благодаря много за споделеното и лека вечер!
ОтговорИзтриванеОпределено ставам фен на този сос, и е супер, че си споделила твоето мнение. Затова ги харесвам блоговете - всичко направено и коментирано. Кашкавал на фурна още не съм правила, но идеята ти много ми допада изобщо всичко в публикацията ти е вкусно и красиво. Лека вечер, Тили и прекрасна нова седмица!
ОтговорИзтриванеЕх, винаги знаеш как да ме изкушиш, Тили! Не мога да не се възхитя на кулинарните ти умения - но така е, като правиш всичко с голяма любов! Чудесни снимки! Прегръщам те!
ОтговорИзтриванеИ се нареждам към заинтригуваните от новото предложение, Тилия,
ОтговорИзтриванедопада ми като съчетание и аромати, малко лютото е проблем, но ще се справя ...
Благодаря за чудесната рецепта, поздрави и хубави есенни дни, Диана
Тили, как ми се прииска тази чинийка да е пред мен сега и да се насладя на прекрасния аромат и вкус.
ОтговорИзтриванеЗа първи път опитах един сливов сос, готов на ънкъл Бенс :) И го приложих към свинско. На децата им допадна и всяка година приготвям една измислена рецепта. Ще пробвам и тази непременно.Звучи вкусно. У дома си падаме по сладко кисели сосове, но най-често или боровинки използвам или един от вишни, който правя. А скоро пробвах от ананас.
Кашкавал на фурна не съм правила и това е една страхотна идея. У дома свикнаха вече с пиперките бюрек на фурна, и сега като направя този кашкавал.... Предполагам, че е двойно паниран?
На мен ще ми допадне да усешам частици, но непременно ще се съобразя с количеството и препоръката ти за оцета.
Благодаря ти, че сподели!
Това непременно трябва да се пробва, Тили! Ще се съобразя и с препоръките ти, а преди време пробвах паниран кашкавал на фурна и определено ми допадна. Съчетанието си го бива!
ОтговорИзтриванеСнеже, Гери, Марта, Кате, Дани, Диана, Бети, Иглика - радвам се че идеята и разясненията за този интересен сос са ви заинтригували. Извинявам се за късния коментар, но бях приета по спешност в болницата и не можах да отговоря навреме.
ОтговорИзтриванеДиана - лютото не се усеща, просто е малко по-пикантно. Но ако не харесваш или има проблем, не слагай чушлето.
Бети - кашкавалът панираш по твое усмотрение, така както го правиш при пърженето. Аз ползвам различни панировки, в зависимост от това, какви продукти имам под ръка в момента;
- ако харесваш парченца, не пасирай соса. Всичко е въпрос на вкус! :)
Харесвам соса на Джема :) но този твоя ме заинтригува, Ина - по-пикантен ми се вижда. Ще трябва да го пробвам :) Така апетитен е с тези кашкавалчета!
ОтговорИзтриванеПоздрави сърдечни на теб!
Пепа, наистина е по-пикантен с тези съставки. Ще върви добре и с мръФка :), както пишеш! :)
ИзтриванеПоздрави и приятна вечер!
Аз също опитах соса на Джемма и ми хареса,предполагам,че след твоите забележки и този ще е страхотен!Много отварящи апетита снимки,Тили,а цвета на соса е неповторим!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Роси! При зимнината със сини сливи цвета винаги е много приятен.
Изтриване