Рецептата видях при Пепа Стоева http://pep-4o.blogspot.com/2012/08/blog-post_7.html и Джемма http://djemmasvetlana.blogspot.com/2012/08/1-200-100-60-2-1.html
Имах
вече опит с друг сливов сос, който ще
публикувам малко по-късно, така че ми беше интересно какво ще се получи.
За
тези, които харесват сладко-кисело го препоръчвам!
Продукти
1 кг сини сливи
200 мл вода
100 мл ябълков оцет
60 г кафява захар
2 големи скилидки чесън
1 с. л. канела
2 щипки сладък червен пипер
200 мл вода
100 мл ябълков оцет
60 г кафява захар
2 големи скилидки чесън
1 с. л. канела
2 щипки сладък червен пипер
Приготвяне
Измитите и почистени сливи се нарязват на парченца, поставят се в съд за варене и се заливат с водата, ябълковия оцет, прибавя се захарта (използвах обикновена), подправките и счукания чесън.
Вари се до омекване на сливите.
Омекналите сливи се смачкват /пасират/ през гевгир, или се пасират с пасатор, за да се получи гладка смес.
Омекналите сливи се смачкват /пасират/ през гевгир, или се пасират с пасатор, за да се получи гладка смес.
След като сместа стане хомогенна, отново се поставя
да заври.
Горещият
сос се насипва в сухи, затоплени бурканчета. Затваря се херметически с
капачки. Бурканите се обръщат надолу с
капачките до пълното им изстиване.
Подходящ е за панирани меса, сирена и кашкавал.
Подходящ е за панирани меса, сирена и кашкавал.
Този дървен ръчен "пасатор" е спомен от майка ми и е на повече от 70 години, но наред с модерния пасатор, все още го използвам!
При използване на материали от блога, моля посочете линк към съответната публикация!
Страхотно сосче,Инче.Много ми допадат такива сладко-кисели сосчета с месо и сирена наистина се съчетават страхотно.Хубав ден ти желая!
ОтговорИзтриванеЗвучи много обещаващо, мисля, че ще е страхотно допълнение и към месо, и към разни други вкусотии. :)
ОтговорИзтриванеПоздрави, Тили!
Тили, определено обичам сладко и солено, а щом и ти и Пепа го препоръчвате ще пробвам само да ми остане малко време!Хубава вечер!
ОтговорИзтриванеВеликолепен сос, Тили! Ще е прекрасно допълнение за сирена, а и не само :)
ОтговорИзтриванеСърдечен морски поздрав!
Обичам сладко-кисели комбинации за сосове и ястия, така, че със сигурност ще ми хареса. Тили, пасатора е великолепен, много красив и автентичен! Поздрави!
ОтговорИзтриванеТанче, Гери, Натали, Лети, Кате - радвам се че сосът ви харесва. До сега не съм използвала такъв сос и за пръв път правя.
ОтговорИзтриванеКате, този дървен пасатор много работа е свършил! Сега по-рядко го ползвам, но все още влиза в употреба!
Прегръдки на всички!