Тази година сливите на село родиха и продължавам с
приготвената от тях зимнина.
Компот от
сини сливи
Продукти
сини сливи – по 400 – 500 г на буркан /800 мл/
захар – средно по 100 г на буркан
по желание – листо индрише
Приготвяне
Избират
се добре узрели и здрави сини сливи. Измиват се добре, разрязват се на две
половини и се отстранява костилката.
Бурканът
се пълни с желаното количество плодове, като се има предвид, че при
стерилизирането плодовете губят част от обема си.
В
зависимост от зрелостта и сладостта на плодовете и предпочитанията на
домакинството се насипва захар . В случая съм сложила по 6 с л = на 90 г захар.
Допълва се с вода (аз доливам гореща) до 1 см под ръба на буркана. Бурканите се
затварят херметически с капачки. Обръщат се няколко пъти, докато захарта
напълно се разтопи.
Слагат
се да се варят, като водата трябва да покрива 1 пръст над капачките. Бурканите се стерилизират в продължение на 15
минути, след като водата заври.
Изваждат
се и се обръщат с капачките надолу. След като напълно изстинат се прибират за
съхранение на тъмно и хладно място.
Конфитюр от печени сини сливи
Продукти
1
кг сини сливи
400
– 500 г захар
1
кафяна чашка оцет /50 мл/
1
ч. ч. вода /200 мл/
1
ч. л. канела
2-
3 карамфилчета
Приготвяне
Измитите
зрели и здрави сини сливи се разделят на две и се отстраняват костилките. Нареждат се в тава и се посипват със захарта. Престояват на хладно.
След
няколко часа се добавя оцетът, водата и карамфилчетата и се разбърква добре.
Конфитюрът
се пече в умерена фурна докато се сгъсти, като от време на време се разбърква .
Готов е когато капка от сиропа , капната върху порцеланова чинийка, не се
разлива.
Няколко
минути преди да се извади конфитюра от фурната, се поръсва с канелата и се разбърква.
Горещият
конфитюр се насипва в сухи, затоплени бурканчета. Затваря се херметически с капачки. Бурканите се обръщат надолу с капачките до
пълното им изстиване.
Съхраняват
се на тъмно и хладно място.
Конфитюр от сини сливи - варен
Продукти
1
кг сини сливи
400
– 500 г захар
1
ч. л. лимонена киселина
По
желание : 3 - 4 зърна карамфил, парче канела
Приготвяне
Измитите
и зрели сини сливи се разрязват на две
и се отстранява костилката.
Слагат се в тавата, в която ще се приготвя конфитюрът и се посипват със
захарта. Престояват няколко часа или една нощ .
Първи
вариант - поставят се на огъня, добавят
се карамфилчетата и кората канела, врат 10 – 15 минути, отстраняват се и се
доваряват след 3 – 4 часа до
необходимата гъстота.
Втори
вариант – след като се поставят на огъня, врат до като се постигне необходимата
гъстота – капка от сиропа, капната на наклонена чинийка, се задържа, без да
потича надолу.
Няколко
минути преди отстраняването от огъня се добавя лимонената киселина и сместа се
разбърква добре.
Горещият
конфитюр се насипва в предварително затоплените сухи бурканчета и се затварят с
капачки. Обръщат се с капачките надолу и се оставят така докато изстинат
напълно. Съхраняват се на тъмно и хладно място.
Конфитюр от
праскови с гел фикс на Д-р Йоткер
Конфитюрът е приготвен съгласно упътването към
пакетчето. Слагам само снимка.
При използване на материали от блога, моля посочете линк към съответната публикация!
Чудесна зимнина! Ще идваме на гости май:)
ОтговорИзтриванеТили, поредната доза топлина за зимата. :) Чудесно е всичко!
ОтговорИзтриванеСърдечни поздрави!
Тили, поздравявам те!
ОтговорИзтриванеСнимките са страхотни. А как обичам мармалад от сини сливи?! И аз си направих няколко дози за зимата.
С поздрав!
Тили, чудесен конфитюр! Консистенцията е разкош! Взимам няколко филийки с масло и пристигам! Поздрави!
ОтговорИзтриванеНай-ароматния конфитюр ! С дъх на златна есен !
ОтговорИзтриванеПрегръдка ,Тили !
Много ми е любимо сладкото от сини сливи с канела! Парченцата вътре са толкова сладки, вкусни и ароматни! А ти предлагаш богата гама от рецепти за това любимо сладко!
ОтговорИзтриванеТраянче, Гери, Стас, Кате, Ив, Лучия - заповядайте! Направила съм още зимнина със сини сливи, тези дни ще кача и другите рецепти, така че има богат избор, на който което му харесва!
ОтговорИзтриванеПрегръдки и спорна нова седмица!