петък, 6 септември 2013 г.

Компот и конфитюри от сини сливи





Тази година сливите на село родиха и продължавам с приготвената от тях зимнина.

Компот от сини сливи

Продукти
сини сливи – по 400 – 500 г на буркан /800 мл/
захар – средно по 100 г на буркан
по желание – листо индрише
Приготвяне
Избират се добре узрели и здрави сини сливи. Измиват се добре, разрязват се на две половини  и се отстранява костилката.
Бурканът се пълни с желаното количество плодове, като се има предвид, че при стерилизирането плодовете губят част от обема си.
В зависимост от зрелостта и сладостта на плодовете и предпочитанията на домакинството се насипва захар . В случая съм сложила по 6 с л = на 90 г захар. Допълва се с вода (аз доливам гореща) до 1 см под ръба на буркана. Бурканите се затварят  херметически с капачки. Обръщат се няколко пъти, докато захарта напълно се разтопи.
Слагат се да се варят, като водата трябва да покрива 1 пръст над капачките.  Бурканите се стерилизират в продължение на 15 минути, след като водата заври.
Изваждат се и се обръщат с капачките надолу. След като напълно изстинат се прибират за съхранение на тъмно и хладно място.


Конфитюр от печени сини сливи


Продукти
1 кг сини сливи
400 – 500 г захар
1 кафяна чашка оцет /50 мл/
1 ч. ч. вода /200 мл/
1 ч. л. канела
2- 3 карамфилчета

Приготвяне
Измитите зрели и здрави сини сливи се разделят на две и се отстраняват костилките.  Нареждат  се в тава и се посипват със захарта.  Престояват на хладно.
След няколко часа се добавя оцетът, водата и карамфилчетата и се разбърква добре.
Конфитюрът се пече в умерена фурна докато се сгъсти, като от време на време се разбърква . Готов е когато капка от сиропа , капната върху порцеланова чинийка,  не  се разлива.
Няколко минути преди да се извади конфитюра от фурната, се поръсва  с канелата и се разбърква.
Горещият конфитюр се насипва в сухи, затоплени бурканчета. Затваря се херметически с капачки.  Бурканите се обръщат надолу с капачките до пълното им изстиване.
Съхраняват се на тъмно и хладно място.






Конфитюр от сини сливи - варен


Продукти
1 кг сини сливи
400 – 500 г захар
1 ч. л. лимонена киселина
По желание : 3 - 4 зърна карамфил, парче канела

Приготвяне
Измитите и зрели сини сливи се  разрязват  на две  и се отстранява костилката.  Слагат се в тавата, в която ще се приготвя конфитюрът и се посипват със захарта. Престояват няколко часа или една нощ .
Първи вариант - поставят се на огъня,  добавят се карамфилчетата и кората канела, врат 10 – 15 минути, отстраняват се и се доваряват след  3 – 4 часа до необходимата гъстота.
Втори вариант – след като се поставят на огъня, врат до като се постигне необходимата гъстота – капка от сиропа, капната на наклонена чинийка, се задържа, без да потича надолу.
Няколко минути преди отстраняването от огъня се добавя лимонената киселина и сместа се разбърква добре.
Горещият конфитюр се насипва в предварително затоплените сухи бурканчета и се затварят с капачки. Обръщат се с капачките надолу и се оставят така докато изстинат напълно.  Съхраняват се  на тъмно и хладно място.

Конфитюр от праскови с гел фикс на Д-р Йоткер
Конфитюрът е приготвен съгласно упътването към пакетчето. Слагам само снимка.








При използване на материали от блога, моля посочете линк към съответната публикация!

7 коментара:

  1. Чудесна зимнина! Ще идваме на гости май:)

    ОтговорИзтриване
  2. Тили, поредната доза топлина за зимата. :) Чудесно е всичко!
    Сърдечни поздрави!

    ОтговорИзтриване
  3. Тили, поздравявам те!
    Снимките са страхотни. А как обичам мармалад от сини сливи?! И аз си направих няколко дози за зимата.
    С поздрав!

    ОтговорИзтриване
  4. Тили, чудесен конфитюр! Консистенцията е разкош! Взимам няколко филийки с масло и пристигам! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  5. Най-ароматния конфитюр ! С дъх на златна есен !
    Прегръдка ,Тили !

    ОтговорИзтриване
  6. Много ми е любимо сладкото от сини сливи с канела! Парченцата вътре са толкова сладки, вкусни и ароматни! А ти предлагаш богата гама от рецепти за това любимо сладко!

    ОтговорИзтриване
  7. Траянче, Гери, Стас, Кате, Ив, Лучия - заповядайте! Направила съм още зимнина със сини сливи, тези дни ще кача и другите рецепти, така че има богат избор, на който което му харесва!
    Прегръдки и спорна нова седмица!

    ОтговорИзтриване