четвъртък, 12 септември 2013 г.

Конфитюр от сини сливи и ябълки



 Много ароматен и лек конфитюр. Донесохме от село изпопадали ябълки, кое се изяде прясно, изпи на сок, малко остана и за този конфитюр!


Продукти
2 кг сини сливи
1 кг ябълки
1 - 1,5 кг захар
сокът на 1 лимон
по желание - парче канела,  няколко зърна карамфилчета 

Приготвяне
Измитите и почистени от костилките сини сливи  се режат на парченца, а обелените ябълките - на кубчета. Слагат се в тавата,поръсват се със захарта и престояват една нощ. 

След като се поставят на огъня,  се прибавя парчето канела или /и/ карамфилчетата. Врат докато се постигне необходимата гъстота – когато капка от сиропа , капната върху  чинийка,  не  се разлива.
Няколко минути преди отстраняването от огъня се добавя  сокът от лимона и сместа се разбърква добре.
Горещият конфитюр се насипва в предварително затоплени сухи бурканчета и се затварят с капачки. Обръщат се с капачките надолу и се оставят така докато изстинат напълно.  Съхраняват се  на тъмно и хладно място.



При използване на материали от блога, моля посочете линк към съответната публикация!

6 коментара:

  1. Тиле, на една вълна сме с тебе ,ама твоят конфитюр е прекрасен ...очите ми изтекоха по снимките.
    Прегръдки мила!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Здравче! Аз никога през живота си не съм правила толкова много видове конфитюри като тази година /не съм им майсторка! :) /и всичките станаха много добре. А този даже ми по-хареса от другия, който е само от сливи.
      Прегръдки и от мен!

      Изтриване
  2. Тили, чудесен е! Направо се е настанила при теб есента, така си мисля. :)
    Ябълката е плод, който обожавам, а се замислям, че по нашия край май не се използва за зимнина... Което си е чиста загуба...
    Сърдечни поздрави! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Гери! От ябълката стават много вкусни компоти, мармалади и конфитюри, още повече ако се съчетае с други плодове.
      Приятна вечер!

      Изтриване
  3. Първата снимка е като картичка, Тилия,
    идеята за смесен конфитюр е страхотна, предполагам за богатството от вкус и аромат,
    и изкушава с много нежен, приятен цвят.
    Харесах и плодовият ти щрудел, а чушките са точно по мой вкус:)
    Благодаря за чудесните рецепти,
    сърдечни поздрави, хубави и усмихнати есенни дни, Диана

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Диана, за милия коментар! Радвам се че рецептите ти допадат.
      Прекрасни почивни дни!

      Изтриване