Страници

четвъртък, 20 февруари 2020 г.

Яхния с карфиол и кайма




Това предложение на Turkan Seven  в една от кулинарните групи веднага грабна вниманието ми. То ме провокира да потърся още рецепти  с карфиол и се оказа че има богат избор на ястия с този може би недооценен  зеленчук, с които може да се обогати менюто.
Приготвих го и в постен вариант, който ще кача по-късно и много ми харесаха и двата варианта.

Продукти
800 г  карфиол
250 г кайма
1 глава кромид лук
2-3 скилидки чесън
1 с. л. доматено пюре или  лютеница за мазане  (може 1-2  пресни домата или от консерва)
1 с. л. препечено брашно
50 мл олио
сол

Приготвяне
В сгорещеното олио се задушава ситно нарязания лук. Прибавят се нарязаните на кръгчета скилидки чесън и предварително размитата  с малко  вода (за да не стане на гранули) кайма.
След като каймата се запържи се добавя накъсания на розички карфиол, 1 чаша гореща вода (или малко повече, ако искате повече сос) и сол.
Ястието ври докато карфиолът омекне, но да остане леко хрупкав.
Накрая се прибавя  доматеното пюре, размито с брашното и 1 с. л. вода. Готви се няколко минути за обединяване на вкусовете и се поднася.


Приятен апетит!

По идея от  източник



При използване на материали от блога, моля посочете линк към съответната публикация!

4 коментара:

  1. Инче, завърна се с много интересно предложение!

    ОтговорИзтриване
  2. Мале мила....Чудесно предложение с карфиол,Инче!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Миленка! При нас тази година и в този сезон има пресен карфиол, така че може да се сготви. :)

      Изтриване