Страници

неделя, 5 април 2020 г.

Спанак (лапад, коприва лобода) на фурна със заливка



Продукти
0,800 - 1 кг спанак (лапад, коприва, лобода)
1 глава кромид лук (връзка пресен лук)
3-4 скилидки чесън (1-2 стръка пресен чесън)
1 морков
3-4 с. л. олио
     Заливка
3 бр. яйца
300 г сирене
1 ч. ч. кисело мляко  (200 г)

черен пипер
сол

Приготвяне
Избраната зеленийка се почиства,  обилно измива с вода и изцежда. Нарязва  се на ситно, като предварително лапада и копривата трябва да се обработят:
- ако листата на лапада са по-големи и имат твърда жилка, се прегъват  по дължина на две и от долната страна жилката се изрязва с нож .

- за нарязването на копривата може да се използват ръкавици, за да не пари; или може да се бланшира като се  потопи във вряла вода за 3-4 мин., след което се охлади със студена вода, изцеди и накълца на дребно.
- за спанака и лободата не е необходима предварителна обработка.
      Ситно нарязаният лук и моркова, рендосан на едро ренде,  се задушават в олиото. Прибавя се зеленийката и се задушава докато спадне и омекне (ако се ползва бланширана коприва, само се смесва със задушените  лук и морков). Сместа се подправя на вкус и се изсипва в намаслена тавичка.
Отгоре равномерно се разпределя заливката, приготвена като се смесят леко разбитите яйца с натрошеното сирене, след което се прибавя киселото мляко.
За по-добър вкус отгоре може да се разпределят парченца масло.
Запича се в умерена фурна,  на 180 градуса С, докато придобие златист цвят.




Приятен апетит! 

При използване на материали от блога, моля посочете линк към съответната публикация!

Няма коментари:

Публикуване на коментар