Страници

неделя, 26 февруари 2017 г.

Пиле, задушено в сметаново-лучен сос (Гедлибже)






Просто и засищащо  ястие от кабардино-балкарската кухня, с изключително вкусен сос от запържен лук и сметана.

Продукти
800 г пиле
3 глави лук    
2 скилидки чесън 
200 мл готварска сметана  
30 мл олио     
сол
сухи подправки на вкус – къри; червен пипер; черен пипер;
зелени подправки
пилешки бульон (вода)

Приготвяне
Пилето се нарязва на порции (или се ползват еднакви части от пилето, за предпочитане бутчета).
Месото се измива, подсушава, посолява и запържва  от всички страни в много малко мазнина, покрито с капак. За предпочитане е да се използва тефлонов или керамичен съд.
След като се запържи се добавя 1 чаша топъл пилешки бульон или вода и се оставя да ври на  слаб огън до готовност.
Докато месото се задушава, се приготвя сосът. Нарязва се лука на полумесеци и се запържва в  олиото до златисто. Накрая се прибавя нарязания на кръгчета чесън за 1 минута. Всичко се пасира(по желание).
Прибавя се сметаната и сухите подправки и се разбърква.  
Сосът се добавя към готовото месо и ястието се оставя да ври 10-15 минути, като се пробва на сол.
Ако е много гъсто, може да се добави малко горещ бульон (вода) до желаната гъстота.
Ястието се поднася поръсено със ситно нарязани пресни подправки и с качамак (по оригинала) .


Варианти
– да се поднесе с паста; ориз; булгур; елда; (и естествено сосът е чудесен да се топи с хляб! )
- да се ползва сварено или печено месо (диетичен вариант);
- количеството на сметаната  да се увеличи;


 

При използване на материали от блога, моля посочете линк към съответната публикация!

сряда, 22 февруари 2017 г.

Пиле със сушени кайсии и стафиди




След  Свински врат с праз лук и сушени кайсии  още едно сполучливо  съчетание на  месо, сушени плодове и подправки, в резултат на което се получава сочно месо с много вкусен, пикантен,  гъст сос.


Продукти
700-800 г пилешко месо (гърди или бутчета)
150 г сушени кайсии
2 с. л. стафиди
2 глави лук
4 с. л. олио
1 - 2 ч. ч. чаши  пилешки бульон (вода)
розмарин
канела
къри
сос Табаско, друг лют сос или лют червен пипер
сол
черен пипер

Приготвяне
Кайсиите и стафидите се заливат с малко топла вода и се оставят да поомекнат (ако е необходимо),  докато се приготвят другите продукти.
Месото се измива и подсушава. Ако се ползват пилешки гърди може да се оставят цели или да се нарежат на ивици, като тогава времето за готвене се съкращава. Запържва се под капак до зачервяване в 2 с. л. олио. Посолява се и се изважда.
В същият съд се добавят останалите 2 с. л. олио и се запържва лука, нарязан на полумесеци  или на кръгчета.
Месото се връща при лука, прибавя се топъл бульон или вода (но в никакъв случай разтвор от готовите бульони! - те ще предадат съвсем друг вкус на ястието) и подправките в количества на вкус.
От накиснатите кайсии 4 бр. се оставят цели (за украса - по 1 на порция), няколко се нарязват на тънки ивици, останалите много на ситно. Добавят се заедно със стафидите и водата, в която са киснали.
След като ястието заври, огънят се намалява и се оставя да къкри докато се свари месото (ако се ползват пилешки гърди по-малко време и затова се добавя по-малко вода, ако се ползват бутчета – повече) и се обединят всички аромати и вкусове.
Сервира се горещо, като подходяща  гарнитура са ориз; кус-кус; арпа фиде (орзо) или друга паста.



По идея от източник
  При използване на материали от блога, моля посочете линк към съответната публикация!

неделя, 19 февруари 2017 г.

Макарони на фурна с извара, стафиди и конфитюр




Десерт подобен на нашите макарони със сирене на фурна, но приготвен с извара, стафиди и конфитюр.
Експериментирайте и зарадвайте близките си с нещо ново и вкусно!

Продукти
200 г макаронени изделия   
3 бр. големи яйца
1/3 чаша захар (70 г)
100 г  масло
125 г крема сирене
400 г извара (безсолна)
1 ванилия
0,5 ч. ч. светли стафиди

канела за поръсване

5 пълни ч. л. светъл конфитюр (
кайсии; дюли; круши; ябълки; праскови и пр.)
5 пълни ч. л. тъмен конфитюр (
боровинки; сини сливи; череши; вишни и пр.)

Приготвяне
Макароните се сваряват ал денте в подсолена вода за 5 – 7 минути. Отцеждат се и към тях се прибавя маслото, за да се разтопи.
В купа се поставят яйцата и захарта и се разбъркват. Добавят се крема сиренето, изварата, ванилията и стафидите. Разбъркват се добре. Смесват се с макароните и отново се разбърква.
Получената смес се изсипва в намаслена тавичка с размери 20 см/20 см. (при мен с размери 26/17 см.)
С помощта на дръжката на лъжица (вилица) се правят  дупки в сместа и се изсипва по 1 ч. л. конфитюр. Правят се 9 - 10 такива дупки и шахматно се слагат от различните видове конфитюр. 

Отгоре се поръсва с канела.
Пече се в предварително загрята фурна, на 180 градуса С, около 40 минути.
(ако се използва стъклена форма, както при мен, се поставя в студена фурна).




По идея от Източник
При използване на материали от блога, моля посочете линк към съответната публикация!

сряда, 15 февруари 2017 г.

Месо с майонезена заливка - „под шуба”




Тези лесни  и в много варианти рецепти от руската кухня за месо, риба или зеленчуци „под шуба”, бяха по едно време доста разпространени. И наистина се получават вкусни, сочни ястия, с крехки меса.
Това е един от вариантите.


Продукти
8 бр. пържоли (свинско, агнешко, телешко, пилешко месо)
300 г гъби или картофи (или двата продукта)
3 глави лук
100 г твърдо сирене или кашкавал
200-250 г майонеза
сол, черен пипер (подправка по избор)
олио за намазване на тавата

Приготвяне
Нарязаните на около 1,5 см дебелина пържоли  се начукват леко с чукче, подправят със сол и черен пипер или избраната подправка.
Лукът, картофите и гъбите се нарязват на кръгчета.
В намазнена тава плътно се подреждат овкусените пържоли, отгоре се поръсват с лука и гъбите или се нарежда пласт от картофите. Равномерно се разнася майонезата.
Първоначално се пече при по-силна фурна - 200 градуса С, докато заври, след това температурата се намалява на 170-180 градуса С.  
Когато месото е готово, се поръсва с рендосания на едро кашкавал (сирене)  и се допича още няколко минути до получаването на златиста коричка
Ястието може да се опече и поднесе и в индивидуални съдове.



При използване на материали от блога, моля посочете линк към съответната публикация!