Внукът
донесе малко магданоз (някой подстригал ново покарал) – свеж, нежен, дребничък. За сушене не става; за фризер е много рано; за магданозени кюфтета, каквито
отдавна не съм приготвяла, не стига. Какво друго, освен да се съчетае с друг
продукт!
От
наличните продукти се получиха 12 бр. кюфтета.
Продукти
800 г
тиквички
50 г
магданоз
80 г
сирене
2 бр. яйца
2 с. л.
кисело мляко
1 малка
глава кромид лук – около 30 г
1-2
скилидки чесън
по 1
пълна с. л. брашно и галета
1 пълна к.
л. бакпулвер
2 с. л.
олио
сол
Приготвяне
Измитите
и остъргани от кората тиквички се настъргват на ситното ренде. Посоляват се с
1 равна ч. л. сол. Оставят се в наклонен съд, за да се отцеди по-голямата част
от течността, която ще отделят. След това се прехвърлят върху марля в гевгир и
се оставят 20-тина минути да се доотцедят. Изстискват се хубаво с марлята и се
прехвърлят в купа. (Този път измерих изстисканите тиквички = 258 г).
Добавят
се: ситно нарязания магданоз, лук, пасирания
чесън, натрошеното сирене, яйцата и сместа от брашното, галетата и бакпулвера.
Всичко
се разбърква добре. Ако се налага се добавя още малко брашно.
Сместа не се оставя
да престои, а веднага се изпържват кюфтетата. Това се отнася за всички кюфтета,
приготвени с тиквички, защото те продължават да отделят течност и сместа става
по-рядка. Преди пърженето на всяка порция кюфтета, сместа трябва да се разбърка
хубаво.
Използвам
съд с тефлоново покритие. От сместа се загребва със супена лъжица и се поставя в сгорещеното олио. Отгоре
леко се притиска.
Кюфтетата
се пържат на умерен огън от двете страни
до готовност.
Може да се
поднесат с млечно-чеснов сос или с прясна салата.
Приятен
апетит!
Чудесни сезонни кюфтета с тиквички Тили.Не съм правила все още , но тази година имаме много засяти тиквички в градината - специално за цветовете.
ОтговорИзтриванеПоздрави, усмивки и весело лято !
Благодаря, Ели! Нашите тиквички след един от дъждовете загинаха, насадихме втори път, но ще станат (ако въобще станат!) доста късно. За сега или купуваме, или някой съсед, имащ в излишък ни дава. :)
ИзтриванеПоздрави!