Тестото за този сладкиш много ми допада, защото се
приготвя бързо, с продукти които обикновено винаги ги има в домакинството, може
да се ползва без никакви други добавки или да се направят различни варианти,
като например Сладкиш с плодове (Сладкиш с грозде) Всяка една добавена съставка
променя вкуса и визията на сладкиша и го прави различен. Просто трябва да се
експериментира ! J
Продукти
2 яйца
1 ч.ч. захар (200 г)
О,5 ч.ч. олио (100 мл)
1 ч.ч. кисело мляко (200 г)
2 ч.ч. брашно (260 г)
5 г бакпулвер (1/2 пакетче)
1 ванилия
3 – 4 пълни с. л. конфитюр по избор (използвах Конфитюр от ябълки и дюли- печен)
ядки от 5-6 ореха
олио и брашно
за намазване и поръсване на тавичката (или хартия за печене)
Приготвяне
Брашното, бакпулверът и ванилията се пресяват.
Яйцата се разбиват със захарта до побеляване. При
непрекъснато разбъркване се добавя на струйка олиото. След като се разбие добре
се прибавят киселото мляко и брашнената смес и се разбъркват с шпатула.
Полученото кексово тесто се изсипва в намазана с
олио и поръсена с брашно тавичка или върху хартия за печене.
Отгоре се разпределя от конфитюра и се поръсва с нарязани на едро
орехови ядки.
Сладкишът се пече при температура 180 С за около
30-40 минути или докато дървена клечка излиза свободно от сладкиша, без по нея
да има полепнало тесто.
След като се охлади напълно, се нарязва на парчета и
се поднася.
Приятен апетит!
1 ч. ч. = 200 мл; тавичка с размери 16/26 см/
Винаги вкусен!
ОтговорИзтриванеАз обаче го приготвям обикновено зимата.
Веси, при нас е за всички сезони - винаги има желаещи да похапнат! :) Преди 2 дни го приготвих в друг вариант - отделих част от тестото и го оцветих с какао. Стана много интересен и вкусен. Сега съжалявам че не направих снимки.(:
Изтриване