В тези мъфини
първо ме впечатли външния вид, след това начина на печене – на водна баня и
липсата на набухвател.
Резултатът
е – вкусни мъфини, не прекалено сладки, меки, пухкави; красиво изглеждащи както
отгоре – с различни, неповтарящи се, ефектни, красиви цветчета, така и в разрез – с контрастните
зебрени линии!
Продукти за форма за мъфини с 12 гнезда, с d
- 5
см.
4
жълтъка
27 г
захар
27 г
олио
33 г прясно мляко
1
ванилия
67 г
брашно
4
белтъка
54 г
захар
1 с. л.
какао на прах, пресято
Приготвяне
Продуктите
в оригиналната рецепта са за 9 мъфини, аз съм ги преизчислила за 12 бр. По принцип
течностите меря в милилитри, но тук съм спазила както е по рецептата – в грамове.
В купа се
разбъркват с тел до гладка смес жълтъците, захарта, олиото, млякото, ванилията
и пресятото брашно.
В
отделна, чиста, суха купа, с миксер се разбиват леко белтъците и 1/3 от захарта.
Продължава разбиването, като постепенно се прибавя на 2 пъти и останалата
захар. Разбива се до получаването на твърд сняг – около 5 минути.
Около
1/3 от белтъчната смес се прибавя към жълтъчната и се разбърква внимателно с шпатула или тел – отгоре, надолу. След това
тази смес се прибавя към останалите разбитите белтъци и по същият начин се
разбърква до еднородна смес.
Отделя
се половината от кексовата смес и към нея се прибавя пресятото какао. Разбърква
се с тел или шпатула.
Във
формите за мъфини се поставят хартиени капсули. Във всяка капсула се поставя по
1 ч. л. от бялата смес, след това отгоре, в центъра – 1 ч. л. от какаовата смес.
Редуват се докато капсулите се напълнят до горе (за разлика от обикновените мъфини,
при които се пълни 2/3 от обема на формите). С помощта на дървено шишче се оформят цветчетата (с
върха се очертават черти – по диагонал и на кръст; от центъра към стената; от
стената към центъра и пр.)
Формата
за мъфини се поставя в подходяща по- голяма тава (използвах дълбоката тава към ел.
печка с размери 36/31/5 см).
В тавата се налива 700-800 мл студена
вода (от чешмата) и тя се поставя в незагрята
фурна.
Пече се
на включени горен и долен реотан, на 150 градуса С, при мен – на първо ниво
скара (най-долната), около 25 минути (след като изключи индикатора за достигнатата
посочена температура).
Проверка
за готовност – с дървено шишче.
При
печенето мъфините не се надуват много, както обикновените. Запълват хартиените
капсули и след това леко спадат.
След
като мъфините са изпечени, формата се изважда от тавата и се оставя настрани,
докато мъфините изстинат напълно.
Насладете
им се с чаша кафе; мляко; какао; сок …!
Приятен
апетит!
В
оригинала тези мъфини са с името „мъфини „Зебра“. Но много ми напомниха в оформянето
на шарките за Кекс "Вълшебно цвете" и затова ги прекръстих.
По източник
Много интересни мъфини Тили.Правила съм подобен кекс.Става като гъба, мисля,че твоите са подобни.Чудесно изглеждат.
ОтговорИзтриванеПоздрави и усмихнато и топло лято !
Ели, приличат ми като някогашния "Дунапренов кекс", макар да нямат нищо общо нито в продуктите, нито в начина на изпичане.
ИзтриванеПриятно лято и на теб!
Винаги към се чудила как се измерва олиото в грамове? На кухненската везна ли го слагате?
ОтговорИзтриванеОтмина времето на лъжици и чаши,има си везни и една рецепта когато споделяш я даваш с точност,дори яйцата се мерят. Една уважаваща се домакиня трябва да има в кухнята поне миксер и кухненска везна...грамове в течност и милилитри е едно и също,как би измерила 27 гр.олио или мл. в чаша
ИзтриванеНяма друг начин за измерване на грамовете, освен на везната. :) Провокирана от въпроса, намерих един калкулатор, който преобразува основните продукти от обем в тегло и обратно - http://www.calculator.bg/1/hrani_teglo_obem.html
ИзтриванеИ се оказва че например: захар 27 г = 2.22 супени лъжици или 6.67 чаени лъжици
растително олио - 27 грама = 2.02 супени лъжици или 6.07 чаени лъжици
бяло брашно - 67 грама = 10.64 супени лъжици или 31.91 чаени лъжици
На който както му е по-лесно, така да ползва мерките. :)
Относно това че грамовете в течност и милилитри са едно и също,не съм съгласна. За някои течности, като водата например, да,но да кажем при олиото - 1 кг е = 1.12 литри. :)
Много красиви мъфини ! Поздрави :-)
ОтговорИзтриванеМного благодаря, Кайти!
ИзтриванеПоздрави!
Какви кипрести пухкавелки! Прекрасни са, Тили! Поздрави най-сърдечни!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Люси!
ИзтриванеМного красиви и интересни, като начин на приготвяне.
ОтговорИзтриванеСмея да твърдя, че мама не ползва везна, но е перфектна домакиня, която уважава себе си и печели и уважениети на околните. Не може да се дават такива крайни мнения. Освен това течностите се измерват по правило в литри, а не килограми, има разлика между двете.
Извини ме, моля те Тили, за отклонението.
Веси, наистина са интересни и като визия, и с начина си на приготвяне.
ИзтриванеПодкрепям те напълно в "отклонението". :) Чаша, лъжица и тел за разбиване - това са инструментите които се ползваха в кухнята и се създаваха незабравими десерти. Времената се менят, навлязоха миксери и кухненски роботи, везни; различни нови кухненски уреди. Защо да не ги използваме и да си улесним работата?! Не отричам нито едното, нито другото. Всеки преценява за себе си как ще му е удобно.
По принцип работя с чаша с вместимост 200 мл. Отдавна съм си измерила грамажите и милилитрите на основни продукти с нея и когато използвам рецепти с грамажи, се съобразявам с моята чаша. От известно време имам вече и кантарче, така че обикновено давам количеството на продуктите и за чаши, и в грамажи и милилитри. На който както му е удобно, така да използва мерките. :)
Много красиви и интересни! При теб всичко хубаво! С поздрав, Тили!
ОтговорИзтриванеБлагодаря за милия коментар, Дани!
ИзтриванеПоздрави!