Страници

събота, 11 август 2018 г.

Кифлички, пури, топчета – с бира, олио, без яйца



Още една рецепта от старите  тетрадки.

1 ч. ч. = 200 мл обем

Продукти
1,5  ч. ч.  олио  (300 мл)
1 ч. ч.  бира     (200 мл)
5 – 5,5  ч. ч.  брашно (650-750 г)
1 к. л. сол
10 г бакпулвер (1 пакетче)

За овалване – пудра захар и 1 ванилия

Плънка по избор :
- сладка -конфитюр; локум; смлени орехови ядки, смесени с малко захар и прясно мляко; и пр.
- солена – сирене; сирене и яйце; ситно нарязан колбас;

Приготвяне
По-голяма част от брашното (около 400 г) се пресява с бакпулвера и солта. В средата се прави кладенче, в което се сипва сместа от олиото и бирата. С шпатула или лъжица се замесва  тесто, като се добавя брашно до средно меко тесто (зависи от брашното). Когато вече стане трудно да се меси с шпатулата (лъжицата)  се прехвърля на плота и без много дълго да се меси, ако се налага се добавя още малко брашно – тестото да не е лепкаво, да може да се точи.

- кифлички - най-добре е тестото да се раздели на 2 половини. Едната част се покрива и оставя на хладно. Другата част се разточва на кръг с дебелина 3-4 мм, разрязва се по диагонал на 12 сектора. В широката част (основата)  на всеки триъгълник се поставя по 1 ч. л. от избраната плънка и се навива към върха. По същият начин се оформя и втората част от тестото. Общо се получават 24 кифлички;
- пурички  - тестото се разточва на кора с дебелина 3-4 мм, изрязват се правоъгълници с размер 4 см/6 см, поставя се от плънката и се навиват на пурички;
- топчета – откъсват се малки късчета и се оформят на топчета с големина по избор. По желание вътре може да се постави четвъртинка орехова ядка;

Оформените сладки  се поставят в ненамазана тава или върху хартия за печене.  Не се надуват много при печенето, така че не е необходимо много голямо разстояние между тях.
Пекат се в предварително загрята на 180 градуса С фурна, средно ниво скара, около 30 - 35 минути. Трябва да останат светли.
Веднага след изваждането, горещи, се овалват в пудрата захар, смесена с ванилията.



Ако плънката е солена, не се овалват в пудра захар, а  след като се оформят, преди да се сложат да се пекат, се поръсват с малко едра сол; ким; сусам.



Приятен апетит! 
При използване на материали от блога, моля посочете линк към съответната публикация!

3 коментара:

  1. Имам подобна рецепта и аз в блога си, Тили, но с други пропорции.
    Чудесна е, твоите сладки също изглеждат чудесно.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Веси!
      А варианти с пропорциите има много. :)
      Поздрави!

      Изтриване
  2. Тили,
    чудесна постна, много лесна рецепта.Прекрасни са се получили тези кифлички.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване