От
последните дюли приготвих този много ароматен конфитюр. Като гледам и миналата
година по това време съм правила конфитюр от дюли, круши и ябълки, само че тази
година поради различни обстоятелства се наложи да го пека, вместо да го варя.
(Количеството
на плодовете е в готов вид – обелени, без семенната част)
Продукти
1
кг дюли
1
кг ябълки
1
кг захар
3
ч. ч. вода (600 мл)
1
ч.л. лимонена киселина
Приготвяне
Плодовете
се измиват добре, ябълките се обелват и нарязват на кубчета, дюлите не се белят,
режат се на четвъртинки, маха се семенната част и се настъргват на едрото ренде.
Така
подготвените плодове се изсипват в
дълбока тава и се поръсват равномерно със захарта. Престояват на хладно няколко часа.
Добавя
се водата и се разбърква.
Пече
се първоначално на 200 – 220 градуса, докато заври течността, след което се
намалява на 180 градуса. От време на време се разбърква. Като започне да се
сгъстява се проверява за готовност - капка от горещия сироп, поставена върху
наклонена чинийка да се задържи, без да потича надолу.
Няколко
минути преди да се извади конфитюра от фурната, се поръсва с лимонената киселина и се разбърква.
Пълнят
се сухи бурканчета, затварят се с капачки и се стерилизират 5 минути.
Обръщат се с капачките надолу до пълно изстиване, след което
се прибират за съхранение.
При използване на материали от блога, моля посочете линк към съответната публикация!
Няма коментари:
Публикуване на коментар