сряда, 7 декември 2016 г.

Печено картофено руло с шунка и топено сирене за мазане




Вкусно и лесно за приготвяне.
До сега съм го правила 3 пъти. Има някои тънкости, които ще споделя, защото не е точно както на видеото.
Проблемът е, че въпреки че ползвах хартия за печене, която още първият път леко намазах с олио (това го няма във видеото), блатът залепна, особено в средата и много трудно се отлепи – накъса се. Краищата – леко препечени. За вкуса – много добър, но външния вид – не. За намазването използвах крема сирене, с 1 – 2 с. л. извара и малко кисело мляко, за да може да се размаже.
Вторият път- намазах хартията по-добре. Но сместа ми беше някак по-течна и като я изсипах върху хартията за да я разпределя, част от нея изтече извън очертанията на рулото. В крайния резултат – малко препечено извън рулото, което трябваше първо да отстраня, преди да намажа изпечения блат и да отрежа от краищата, за да мога по-лесно и равномерно да навия рулото. За намазване използвах топено сирене за мазане и това беше по-сполучливия вариант.
Трети опит – поучена от грешките, описвам  по-долу моя начин на приготвянето на това руло.


Продукти
3 бр. големи картофа
3 бр. моркови
1 малка глава червен кромид лук
пера пресен лук (ако няма, може да се ползва от зелената част на праз ; или някаква зелена подправка – магданоз, копър)
2 яйца
сол
черен пипер

шунка (хамон)
топено сирене за мазане (по възможност - с подправки)
по желание - кашкавал за поръсване

Приготвяне
Тавата (към печката) се покрива с хартия за печене, която се намаслява равномерно  с 1 с. л. олио. Включва се фурната на 180 градуса С и като достигне тази температура, тавата се поставя вътре за около 5 минути. Така мазнината се загрява и като се изсипе след това сместа за рулото, не залепва (или поне не толкова! :))
Докато всичко това става, се приготвят продуктите за рулото.
Яйцата се разбиват леко с тел, овкусяват се. Прибавят се почистените и настъргани на едро ренде моркови, ситно нарязаните  кромид лук, зелени листа или подправки.
Накрая, когато тавата вече се е загряла, се рендосват на едро ренде обелените и подсушени картофи, всичко се смесва хубаво и тази смес се излива върху хартията за  печене (това го правя, защото рендосаните картофи, особено смесени с другите съставки, пускат вода и втечняват сместа). Оформя се правоъгълник  със страна  около 25 см, като е важно сместа да се разпредели равномерно, особено по краищата.
Пече се в предварително загрята фурна на 180 градуса С, около 30- 40 минути, докато зеленчуците омекнат и леко се зачерви.
Тавата се изважда от фурната и блатът равномерно се намазва със сиренето (около 2 пълни с. л.) . Отгоре се разстилат слайсове шунка, върху тях пак се намазва със сирене. Ако евентуално краищата на рулото са леко прегорели, се изрязват на 1 см.
Навива се на руло. Поръсва се с едро рендосан кашкавал и се допича на грил (горен реотан) още 10 минути.
Готовото руло се нарязва на парчета и се сервира според сезона с прясна салата или туршия.

С плънката може да се импровизира: да се ползва ситно нарязан колбас, пуешко или пилешко месо (варено или печено)  и да се смеси със сиренето за мазане (да стане като паста); грах; царевица; кисели краставички; маслини; вместо сиренето за мазане – цедено мляко, овкусено с чесън и зелени подправки;  и пр.




При използване на материали от блога, моля посочете линк към съответната публикация!

10 коментара:

  1. Тили,
    интересно и много вкусно руло.Според мен за това залепване на рулото имат значение видът на ползваният сорт картофи.Аз използвам за пататник картофи, които се разваряват лесно / ползвам ги сурови /, а за рьощи / картофите предварително се сваряват до полуготовност / - картофи, които не се разваряват и остават твърди при сваряването.От сортът картофи и от тавичката / по - добре да е тефлонова / зависи залепването на такива рула.Идеята е чудесна и много вкусна и красива.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Елена, ползвам хартия за печене, така че вида на тавата няма значение. Относно картофите - права си. Това го имам предвид особено когато правя картофени кнедли. Но сурово настъргани картофи, каквито и да са, все ще пуснат сок, ако постоят малко. Затова е и съветът ми, да се настържат в последния момент.
      Хубава вечер)

      Изтриване
  2. А на мен ми се е случвало и калпава партида хартия.
    Каквито и перепетии да си имала с рулото, Ина, справила си се чудесно последния път и благодаря, че сподели тънкостите. Със сигурност ще се възползвам, много е интересно, за вкус - убедена съм ,че също е много добро.
    Поздрави на теб и хубав петък :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Пепа, може и така да е. Но други неща, които пека, не са ми се залепвали. Свърших това руло, сега ползвам друга марка, ще видя при нея как ще е.
      Благодаря ти за оценката! При всички случаи ще ви хареса. А неудачите трябва да се споделят - човек се учи докато е жив. :)
      Слънчев ден!

      Изтриване
  3. Много интересно, а съм сигурна, че е и вкусно. Записвам си за проба. Хубав ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Таня, то вкусовете на всеки са различни, но съм убедена че ще ви хареса. :)
      Поздрави!

      Изтриване
  4. Ине, много апетитни рула! Я, сложи едно парченце и на мен, да се убедя, че е така :) Поздрави от сърце!

    ОтговорИзтриване
  5. Отговори
    1. И си заслужава да го приготвиш, Веси! :)
      Успешна нова седмица!

      Изтриване