В
последно време у дома почти не се ядат супи. Дъщерята не обича, внукът признава
само картофена крем-супа с доста крутони. Аз пък комбинирам различни зеленчуци,
които имам в момента под ръка и винаги се получават ароматни и вкусни супи.
Това
предложение е с картофи, моркови, тиквичка и лук. Внукът така и не разбра, че
не е чисто картофена крем-супа! :)
Продукти
400
г картофи
150
г тиквичка
150
г моркови
1
средно голяма глава кромид лук
30
г масло
сол
200
мл прясно мляко (или 100 мл сметана)
черен
пипер; индийско орехче
по
желание – сирене
За
крутоните
4
филии хляб
1
– 2 с. л. олио (зехтин)
сухи
подправки – чесън на прах; шарена сол; чубрица; риган; мащерка…
Приготвяне
Измитите
зеленчуци се обелват, нарязват на едро и се поставят в 4 чаши (800 мл) вряща, леко
подсолена вода. Когато зеленчуците са напълно сварени, се пасират. Добавя се
горещото мляко, ако е необходимо гореща вода до исканата гъстота, опитва се на
сол и се оставя да кипне.
Прясното
мляко може да се замести със сметана, която да се прибави при поднасянето.
За
крутоните се използва престоял, стар хляб, нарязан на филии и след това на
кубчета. Може да се овкусят с подправки по избор, поръсват се с олиото
размесват се хубаво и се запържват
(по-скоро запичат) в тиган или се запичат във фурна до златисто.
Супата
се сервира поръсена със смлян черен
пипер или настъргано индийско орехче и
крутони, по желание – натрошено сирене.
При използване на материали от блога, моля посочете линк към съответната публикация!
Няма коментари:
Публикуване на коментар