Един
от вариантите, които имам записани в тетрадките си.
Продукти (1 ч. ч. = 200 мл)
125
г масло
1
ч.ч. захар
3
жълтъка и 1 яйце
1
ч.ч. брашно (130 г)
1
ч.л. бакпулвер
За намазване
Около
0,5 бурканче (от 400 г) мармалад или конфитюр
За меренге
3
белтъка
щипка
сол
1/2
ч.ч. кристална захар
1/2
ч.ч. вода
За поръсване: настърган шоколад;
какао; смлени или едро нарязани ядки; кокосови стърготини и пр.
Приготвяне
Маслото
и захарта се разбиват на крем. Прибавя се яйцето и след като се поеме напълно от
сместа, при непрекъснато разбиване 1 х 1 се прибавят жълтъците. Разбива се до
еднородна, пухкава смес.
Постепенно
се прибавя брашното, смесено с бакпулвера и пресято. Сместа се разбърква и се
изсипва във тавичка (или форма с подвижно дъно) с диаметър 24 см, намаслена и
набрашнена или върху хартия за печене.
Пече
в умерена фурна, на 180 градуса, след което се оставя да изстине върху решетка.
Като
изстине, блатът се изважда, маха се хартията. Отгоре равномерно се намазва с
конфитюра и се оставя да попие, докато се приготвя меренгето.
Белтъците
се разбиват на твърд сняг.
Сварява
се сироп от захарта и водата. Горещ, на тънка струйка, при непрекъснато
разбиване, се прибавя към разбитите белтъци.
Когато
белтъците напълно поемат сиропа, се разстилат върху конфитюра.
Може
да се остави така или да се украси с избраната поръска. Или да се нареже на
пастички и те да се поръсят с различна поръска.
При използване на материали от блога, моля посочете линк към съответната публикация!
Няма коментари:
Публикуване на коментар