четвъртък, 15 декември 2016 г.

Сладкиш с конфитюр и меренге




Един от вариантите, които имам записани в тетрадките си.


Продукти  (1 ч. ч. = 200 мл)
125 г масло  
1 ч.ч. захар
3 жълтъка и 1 яйце
1 ч.ч. брашно  (130 г)
1 ч.л. бакпулвер

За намазване
Около 0,5 бурканче (от 400 г) мармалад или конфитюр

За меренге
3 белтъка
щипка сол
1/2 ч.ч. кристална захар
1/2 ч.ч. вода   

За поръсване: настърган шоколад; какао; смлени или едро нарязани ядки; кокосови стърготини и пр.

Приготвяне
Маслото и захарта се разбиват на крем. Прибавя се яйцето и след като се поеме напълно от сместа, при непрекъснато разбиване 1 х 1 се прибавят жълтъците. Разбива се до еднородна, пухкава смес.
Постепенно се прибавя брашното, смесено с бакпулвера и пресято. Сместа се разбърква и се изсипва във тавичка (или форма с подвижно дъно) с диаметър 24 см, намаслена и набрашнена или върху хартия за печене.
Пече в умерена фурна, на 180 градуса, след което се оставя да изстине върху решетка.
Като изстине, блатът се изважда, маха се хартията. Отгоре равномерно се намазва с конфитюра и се оставя да попие, докато се приготвя меренгето.

Белтъците се разбиват на твърд сняг.
Сварява се сироп от захарта и водата. Горещ, на тънка струйка, при непрекъснато разбиване, се прибавя към разбитите белтъци.
Когато белтъците напълно поемат сиропа, се разстилат върху конфитюра.

Може да се остави така или да се украси с избраната поръска. Или да се нареже на пастички и те да се поръсят с различна поръска.




При използване на материали от блога, моля посочете линк към съответната публикация!

Няма коментари:

Публикуване на коментар