сряда, 21 декември 2016 г.

Печена тиква с плодове




Още една разновидност на печената тиква. Харесва ни това смесване на вкусове и аромати.

Продукти
500 г тиква
300 г  плод (ябълка; круша; дюля)
4 – 5 с. л. захар
1-2  с. л. олио (може и без олио)
0,5 ч. ч. (100 мл) вода
1 ч. л. канела
по желание – орехови ядки

Приготвяне
Към тиквата може да се добави само един вид плод. С трите става най-вкусно и ароматно.
Тиквата, ябълката, крушата се обелват и нарязват на кубчета. Дюлята се рендосва на едро ренде. Поставят се в тавичка с размери 27 см/17 см.
Поръсват се с канелата и захарта, олиото и се добавя водата.
Пече се първоначално  на 200 – 220 градуса С и като заври течността се намалява на 180 градуса С.
Пече се докато плодовете омекнат  и течността се изпари  почти напълно .
Поднася се изстинала, поръсена с едро нарязани орехови ядки (С ореховите ядки може да се поръси и преди да се сложи да се пече) .



  При използване на материали от блога, моля посочете линк към съответната публикация!

2 коментара:

  1. Чудна тиква Тили.И аз я правя с много плодове, без добавка на мазнина.Става чудесна.
    Поздрави и Весели празници !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Приготвям я и без мазнина, с повече или по-малко захар, в зависимост от сладостта на плодовете; понякога без захар, а след това, при поднасяне, всеки си слага мед на вкус.
      Хубави празници и на теб, Елена!

      Изтриване