понеделник, 12 декември 2016 г.

Какаов сладкиш с извара, без набухвател





Извара, какао, без набухвател – три причини, поради които трябваше да го пробвам. Резултатът – лесен, ефектен, влажен и ароматен сладкиш.

Продукти
1 ч. ч. = 200 мл
За кафявата смес
200 г меко масло
1 ч. ч. кристална захар  
2 бр. яйца
1 ч. ч. (125-130 г)  брашно
2 пълни с. л. какао на Dr.Oetker

За бялата смес
350 г извара  
100 г кристална захар
1 бр. яйце

Приготвяне
За бялата смес изварата се разбива със захарта и яйцето.
За кафявата смес  маслото се разбива със захарта до побеляване. Добавят се едно по едно яйцата, като разбиването продължава до получаването на пухкав  крем.
Брашното и какаото се смесват и пресяват , за да няма бучки и се прибавят  на порции към останалите продукти.
Разбива се до еднородна смес, която се изсипва в продълговата форма (30см /11 см), застлана с хартия за печене  и се заглажда.
Отгоре се разпределя равномерно  бялата смес.
С лъжица или шпатула и въртеливи движения се разбъркват леко двете смеси.
Сладкишът се пече  в предварително  загрята умерена фурна на 180 С за около 45 минути.






Оказа се, че рецептата е на Рудолф ван Веен, но аз я видях и адаптирах от  тук. Промените направих, защото нямах в момента пудра захар и замених с кристална. Увеличих захарта към изварата (защото ползвах 350 г ,както е в първия източник, по-късно видях че е 250 г в оригиналния); От опита си с използването на какао Dr.Oetker прецених, че 45 г  са много и ще стане много тъмен сладкиша.

При използване на материали от блога, моля посочете линк към съответната публикация!

10 коментара:

  1. Много добре изглежда, Инче!
    Бих направила, но с мед вместо захар :) за да е още по - здравословно.
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Габи, аз съм резервирана към топлинната обработка на меда и май само при меденките го ползвам топлинно обработен. Ще се радвам да споделиш.
      Слънчев и усмихнат ден!

      Изтриване
  2. Отговори
    1. "Дубравия". Производство Белоградчик.
      Поздрави!

      Изтриване
  3. Обожавам сладкишите с извара!Стават невероятно сочни, и този е трепач! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И на мен изварата ми е слабост! :)
      Спокойна вечер, Траянче!

      Изтриване
  4. Чудесен е, Иначе! Вкусен и красив! Поздрави от сърце!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Люси!
      Поздрави и от мен!

      Изтриване
  5. Тили,
    твоите сладкиши и импровизации с извара са невероятни.Записвам си и този сладкиш.Прекрасно изглежда, не се съмнявам и във вкуса.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Елена, радвам се че са ти направили впечатление и се надявам да ти харесат и на теб!
      Спокойна вечер!

      Изтриване