Отново
от старите тетрадки. Вкусни, крехки, подходящи
и за предстоящите Коледни и Новогодишни празници, с възможност за импровизации, така че от едно
тесто да се получат различни на вид сладки!
Продукти
125
г масло
125
г пудра захар
1
яйце
250
г брашно
За ароматизиране – ванилия - на
прах или есенция; ванилова; канелена; лимонова захар;2 – 3 щипки настъргана лимонова
или портокалова кора;
За намазване - 1 белтък
За поръсване (овалване,
намазване след изпичане) – едро нарязани орехови или други ядки; кристална
захар; кристална захар смесена с канела; пудра захар, смесена с ванилия; да се
намажат с глазура; да се потопят краищата в разтопен шоколад;
Приготвяне
Мекото
масло и захарта се разбиват на пухкав крем.
Прибавя
се яйцето, разбърква се до еднородна смес, добавя се избраната миризма и накрая, постепенно, брашното. Меси се с лъжица или шпатула. Омесва
се средно твърдо тесто. Не се меси дълго, просто да се събере на топка. Тестото
е ронливо. Завива се в стреч фолио и се оставя в хладилника за половин – един час.
Охладеното
тесто се разточва върху леко набрашнен плот на кора с дебелина 4-5 мм и с формичка,
ринг или чаша се изрязват полумесеци. С върха на по-широк нож или по-тясна
лопатка за торта към кухненските прибори си помагаме да отделим изрязаните
форми от плота.
Изрезките
веднага се събират на топка, за да не изсъхнат, увиват се в стреч фолиото и се
прибират в хладилника, докато дойде
време за следващото разточване.
Изрязаните
сладки се нареждат на малко разстояние една от друга (не се надуват много), в
тава, върху хартия за печене.
Намазват
се с леко разбит белтък. Поръсват се с ядки или
кристална захар и леко се притискат отгоре, за да се закрепят по-стабилно.
Сладките,
които ще се овалят след това в пудра захар или ще се украсят с глазура, не се
намазват с белтък.
Пекат
се в предварително загрята, умерено силна фурна 170-180 градуса С, до бледокафяво
– около 10 – 12 минути.
Полумесеците,
определени за овалване в пудра захар, веднага след изваждането, още горещи
се овалват в нея.
Тези,
определени за украсяване с глазура, трябва напълно да изстинат.
И
най-добре си подгответе двойна доза продукти, защото изчезват за нула време! :)
При използване на материали от блога, моля посочете линк към съответната публикация!
Чудесни за предстоящите празници Тили !
ОтговорИзтриванеПоздрави !
Така е, достойни са за подслаждане по време на празниците /е, и не само по празници!/ :)
ИзтриванеХубава вечер, Елена!
Прекрасни! Браво!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Люси!
ИзтриванеПрипомнят ми детството, Тили, ще се почерпя, да знаеш!
ОтговорИзтриванеС удоволствие черпя,Веси!
ИзтриванеПоздрави!