понеделник, 5 декември 2016 г.

Полумесеци




Отново от старите тетрадки.  Вкусни, крехки, подходящи и за предстоящите Коледни и Новогодишни празници, с  възможност за импровизации, така че от едно тесто да се получат различни на вид сладки!





Продукти
125 г масло
125 г пудра захар
1 яйце
250 г брашно
За ароматизиране – ванилия - на прах или есенция; ванилова; канелена; лимонова захар;2 – 3 щипки настъргана лимонова или портокалова кора;
За намазване - 1 белтък
За поръсване (овалване, намазване след изпичане) – едро нарязани орехови или други ядки; кристална захар; кристална захар смесена с канела; пудра захар, смесена с ванилия; да се намажат с глазура; да се потопят краищата в разтопен шоколад;

Приготвяне
Мекото масло и захарта се разбиват на пухкав крем.
Прибавя се яйцето, разбърква се до еднородна смес, добавя се избраната миризма  и накрая, постепенно,  брашното. Меси се с лъжица или шпатула. Омесва се средно твърдо тесто. Не се меси дълго, просто да се събере на топка. Тестото е ронливо. Завива се в стреч фолио и се оставя в хладилника за половин – един час.
Охладеното тесто се разточва върху леко набрашнен плот на кора с дебелина 4-5 мм и с формичка, ринг или чаша се изрязват полумесеци. С върха на по-широк нож или по-тясна лопатка за торта към кухненските прибори си помагаме да отделим изрязаните форми от плота.


Изрезките веднага се събират на топка, за да не изсъхнат, увиват се в стреч фолиото и се прибират в хладилника,  докато дойде време за следващото разточване.
Изрязаните сладки се нареждат на малко разстояние една от друга (не се надуват много), в тава, върху хартия за печене.
Намазват се с леко разбит белтък. Поръсват се с ядки или кристална захар и леко се притискат отгоре, за да се закрепят по-стабилно.
Сладките, които ще се овалят след това в пудра захар или ще се украсят с глазура, не се намазват с белтък.
Пекат се в предварително загрята, умерено силна фурна 170-180 градуса С, до бледокафяво – около 10 – 12  минути.

Полумесеците,  определени за овалване в пудра захар,  веднага след изваждането, още горещи се овалват в нея.
Тези, определени за украсяване с глазура, трябва напълно да изстинат.






И най-добре си подгответе двойна доза продукти, защото изчезват за нула време! :)
 

При използване на материали от блога, моля посочете линк към съответната публикация!

6 коментара:

  1. Чудесни за предстоящите празници Тили !
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Така е, достойни са за подслаждане по време на празниците /е, и не само по празници!/ :)
      Хубава вечер, Елена!

      Изтриване
  2. Припомнят ми детството, Тили, ще се почерпя, да знаеш!

    ОтговорИзтриване