Десертът
е най-известен с това име. Срещала съм го и с името „Снежинки” , както и по-новия
вариант - „Плаващи острови”.
Първият
сняг, паднал вчера, ме подсети да извадя от папките снимките на този лек и
вкусен десерт, с ароматен крем и нежни белтъчни
топки, плуващи в него. Предполагам, приятен спомен от детството за всеки.
Когато
го направих, внукът не можа да се сети за него, което означава че мнооого
отдавна не съм го приготвяла.
Продукти
6
яйца
800
мл – 1 л прясно мляко
1
ч. ч. захар
щипка
сол
0,1
г ванилия (1 пакетче)
Приготвяне
Отделят
се белтъците от жълтъците.
Белтъците
се разбиват на пяна с щипка сол. След това към тях се добавят постепенно 2
пълни с. л. захар и продължават да се
разбиват, докато се образува твърд сняг.
Отделя се 1 чаша от млякото.
Отделя се 1 чаша от млякото.
Останалото
мляко и захар кипват на огъня.
Със
супена лъжица се изрязват топки от
разбитите белтъци и с помощта на друга лъжица, една по една, се пускат в къкрещото
мляко. Топките се обръщат след около половин
минута, леко да се втвърдят и сварят от двете страни, изваждат се с решетъчна
лъжица, отцеждат се и се нареждат на разстояние в леко наклонена тава. Докато врат,
топките се надуват. След като се извадят, леко спадат.
Млякото,
в което са врели белтъците се прецежда. Връща се на огъня да заври, след което
огънят се намалява на слаб.
Жълтъците
се разбиват и се разреждат с отделената чаша прясно мляко. Наливат се на тънка струя в
прецеденото мляко при непрекъснато разбъркване с тел. Не трябва да се допуска
да заври, за да не се пресече. След като кремът се сгъсти, се отстранява от
огъня и се ароматизира с ванилията.
Разпределя
се в купички (чаши). Върху охладения крем се поставят снежни топки и се поднасят.
Като
украса или допълнение – стръкче мента; да се залеят с малко топинг; плод от
някакво сладко – череши, вишни; кокосови стърготини; шоколадови или цветни пръчици
и пр. Въпрос на фантазия и подръчни
продукти!
При използване на материали от блога, моля посочете линк към съответната публикация!
Тили, неустоимо си поднесла кремчето. Придърпвам си една чашка. Хубав ден!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Таня! Черпя с удоволствие! :)
ИзтриванеСпокойна вечер!
Тили, много тематично кремче, мама правеше, като бяхме деца, трябва да я накарам пак да ни приготви!
ОтговорИзтриванеВеси, сега ползвай уменията на мама, но се стягай и ти да го направиш! :)
ИзтриванеПоздрави!
Тили, от мама е по-вкусно, особено някои неща, които са спомен от детството.
ОтговорИзтриванеДа ми е жива и здрава дълги години!
Така е, сготвеното от мама винаги е по-вкусно. Да ти е жива и здрава, за да ти помага с каквото може!
ИзтриванеНикога не съм чувала, виждала, още по-малко пък опитвала тази вкусотия. За съжаление късно погледнах, че я има тук рецептата, та се измъчих с друга. Както и да е, за друг път ще знам. Изпритесних се, че моите топки изобщо не приличат на топки... ☺ , та се наложи да замаскирам. Сега обаче виждам, благодарение на Вас, че са си нормални, и без да искам, съм ги направила точно като на снимката ☺ .
ОтговорИзтриванеТака е - не са точно кръгли като топки. леко спадат при изваждането от млякото. А десертът е от моето детство, което е доста далечно по време! :) Често се приготвяше. Радвам се, че Ви е харесал.
ИзтриванеСкоро ще ми гостува моята най-голяма внучка,която обича да участва в приготвянето на храната.Във връзка с първия сняг си спомних, че с мама приготвяхме този любим на семейството ни десерт.Тъй като мама не е вече между живите,съжалявах че не съм записала тази рецепта.БЛАГОДАРЯ ВИ!!
ОтговорИзтриванеНадявам се и внучката да хареса десерта и да ѝ остане прекрасен спомен от баба! :)
Изтриване