понеделник, 21 ноември 2016 г.

Картофи – пирян




Вкусно, подходящо за постите ястие.

Продукти
1 кг картофи
6 – 7 скилидки чесън
5 с. л. олио
сокът на половин лимон
3 с. л. ориз
сол
2 чаши вода
по 0,5 ч. л. черен пипер, смлян кориандър и ким (по желание)

Приготвяне
Картофите се измиват, обелват и нарязват на филийки с дебелина по 5-6 мм. Посоляват се.
Чесънът се обелва и смачква с преса за чесън. Смесва се с олиото и лимоновия сок.
Картофите се редят в намаслена тава, като всеки ред се залива с малко от чесновата смес и се поръсва с по лъжица от ориза. Накрая се залива отгоре с водата.

Ястието се пече  първоначално в гореща фурна – 220 – 250 градуса С и като заври водата се намалява на 180 градуса.
Пет минути, преди да се извади ястието, се поръсва с подправките.


При използване на материали от блога, моля посочете линк към съответната публикация!

2 коментара:

  1. Тили,
    преди години една колежка ми беше показала подобно ястие - на дъното на съда се слага ориз, а отгоре се редят картофи.Твоето е подобно ястие, но почти същият вариант.Чудесно се е получило.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Елена, имам и други рецепти за пирян, надявам се да успея да ги приготвя и запиша в блога. Малко разнообразие в постните ястия! :)
      Поздрави)

      Изтриване