Отдавна
не съм правила тази чорбица. Обикновено когато има зелени джанки приготвям Постна чорба от
зелен фасул с джанки
Не
по-малко вкусна е и тази.
Продукти
250
г зрял боб
1
средна глава лук (2-3 стръка пресен)
1
морков
1
чушка
1
домат (пресен или от консерва)
10-тина
зелени джанки
4-5
скилидки чесън (стрък пресен)
3
с. л. олио
сол
пресни
подправки – джоджен; копър; магданоз;
Приготвяне
Почистеният
и измит зрял боб се накисва в студена вода за 1 нощ. Изплаква се добре, покрива се с 2 пръста вода и се слага да ври
10-тина минути, като периодично се отпенва. Отново се изплаква добре със
студена вода няколко пъти, докато се изстуди.
Слага
се да се вари (аз използвам тенджерата под налягане). Когато е почти сварен, се
добавят олиото, нарязаните лук, морков, чушка и сол.
След
като зеленчуците се сварят се прибавят обеленият и нарязан на дребно (или
рендосан на едро ренде) домат, чесън и джанките. Ври още 5-10 минути. Отстранява
се от огъня и се поръсва със ситно нарязана зелена подправка.
За
предпочитане е да се консумира леко охладена.
Приятен
апетит!
При използване на материали от блога, моля посочете линк към съответната публикация!
Тили,
ОтговорИзтриванеобичам твоя сайт, чудесни рецепти от старата българска кухня.Простички, лесни и мноого вкусни.Така готвим и ние у дома по стари рецепти останали още от моите баби.А сливите ги добавям дори когато правя кисели краставички - леко започнали да узряват.Много вкусни се получават.
Поздрави и весело и усмихнато лято !
Ели, благодаря ти за милите думи! Харесват ми старите рецепти, защото са плод на изобретателността на домакинята, която е гледала от малко и налични в градината продукти да приготви вкусни и засищащи домочадието гозби и се опитвам да ги запазя. Още повече, че в различните райони на страната има специфични за този район ястия.
ИзтриванеПоздрави!
Подкрепям напълно Елена, Тили!
ОтговорИзтриванеА подобна вкусотия съм приготвяла и пускала и аз в блога си, каза ми я преди години бивша колежка. Скоро не съм я приготвяла, добре че ме подсети!
Веси, сега намерих и твоя вариант. Има малки разлики, но основното е едно и също, както и резултата - вкусна чорбица! :)
Изтриване