Страници

вторник, 2 октомври 2018 г.

Кюфтенца във винен сос, с грозде и канапе от картофено пюре



Манджа с грозде! Колкото и с пренебрежение  и негативност да се мисли за такова ястие, трябва да знаете, че е много вкусно. В нашето семейство комбинацията „сладко и солено“ е харесвана, така че това съчетание ни допада.
А относно гроздето, семейната ни рецепта за Баница с грозде  не отстъпва по вкус на традиционните: баница със сирене, тиквеник и щрудел с различни плодове. Не по-малко вкусен е и  Сладкиш с плодове (Сладкиш с грозде) 

Рецептата на това ястие е на Ивана от блога https://buonafurcettaivana.blogspot.com/ . Невероятните ѝ снимки още повече те карат да го опиташ!
Ив, благодаря за чудесната идея!

В скоби съм написала продуктите, които по една или друга причина съм употребила.

Продукти:
За кюфтенцата:
400 г кайма                (300г)
1 малко яйце
1 филия сух бял хляб (1 с. л. галета)
1 малка глава лук
щипка риган
щипка черен пипер    (щипка кимион)
щипка магданоз         (няколко стръка пресен магданоз)

брашно за овалване
олио за пържене

За соса:
200 г гроздови зърна (черни и бели)
50 мл бяло вино
100 мл зеленчуков бульон
100 мл зехтин
2 листенца салвия     (2 -3 стръка мащерка)
1 ч. л. брашно           (при необходимост за сгъстяване)

За пюрето
1 кг картоф
200 мл прясно мляко
50 г краве масло
сол

Приготвяне
Каймата се смесва хубаво с останалите продукти – накиснатият във вода и добре отцеден хляб (галетата), ситно нарязания лук, яйцето и подправките. Оформят се малки кюфтенца, които се овалват в брашно и се нареждат  едно до друго, без да се допират.  Престояват на хладно 30-тина минути да поеме брашното от влагата на кюфтенцата, за да не прегаря  след това при пърженето.
Изпържват се в загрятото олио и се изваждат върху кухненска хартия, за да се отцедят от мазнината.

Соса
В друг съд се загрява зехтина. Прехвърлят се кюфтенцата и се добавя бялото вино. След като се изпари алкохола, се прибавя топлия зеленчуков бульон, листенцата салвия (стръковете мащерка) и сол на вкус. Съдът се захлупва с капак и ястието се готви на тих огън 10-тина минути. Прибавят се зърната грозде и ври още 5 минути.
Ако се налага сосът да се сгъсти, преди да се добави гроздето, брашното се размива с малко студена вода, и се изсипва  на тънка струя и при непрекъснато разбъркване в ястието. Добавя се гроздето и ври 5 минути.

Картофено пюре
Картофите се обелват и сваряват в подсолена вода. Отцеждат се и веднага, докато са горещи  се намачкват,  прибавя се маслото и постепенно от горещото мляко, докато се постигне необходимата гъстота. Разбива се докато се получи гладко, пухкаво пюре. Посолява се на вкус. До поднасянето се държи на топло.

Ястието се сервира като се оформя канапе от картофено пюре,отгоре  се поставят кюфтенца и обилно се полива с гроздов сос.



Приятен апетит!

При използване на материали от блога, моля посочете линк към съответната публикация!

6 коментара:

  1. Чудесни и много апетитни снимки, Инче!
    Радвам се, че рецептата ви е харесала, а аз все още се каня за баницата с грозде!
    Прегръдка с пожелание за хубав ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Ив! Ястието е по наш вкус - съчетание на сладко и солено. Аз пък ти благодаря за интересната рецепта.
      Надявам се скоро да направиш и баницата с грозде. :)
      Прегръдка и от мен!

      Изтриване
  2. Много красиво ястие, Тили, със сигурност и вкусно! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  3. Тили, много апетитно изглежда, при Ивето отивам също да погледна сега.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Веси, не само изглежда! :) Пробвах го поднесено с паста, вместо картофеното пюре. Също много ми хареса.

      Изтриване