Произвеждаме си картофи и понеже винаги има и доста по-дребни, обикновени ги ползвам за салати, гарнитури, кнедли и др. като ги варя на пара в тенджерата под налягане. По този начин реших да ги ползвам и за тази рецепта.
Продукти
1 кг дребни картофи
1 глава чесън
2 – 3 с. л. зехтин /олио/
1 с. л. оцет
1 ч. л. естрагон /тарос /
сол
по желание - допълнителни подправки /аз прибавих по щипка копър, , шарена сол, къри, кимион и малко червен пипер /, както и смес от галета, овесени трици и царевично брашно.
Приготвяне
Скилидките чесън се обелват и скълцват на кашица с 1 ч. л. сол. Смесват се с оцета, зехтина, естрагона и евентуално други подправки.
Картофите се измиват добре и необелени се сваряват почти до готовност /използвах тенджерата под налягане, варих ги на пара 5 минути и след 10- 15 минути отворих капака/.
Обелват се докато са още горещи и се разрязват на две (ако са много дребни се оставят цели) и веднага, докато са още топли, много добре се смесват със сместа за овкусяване.
Съдът са покрива с фолио или найлонов плик и се оставя така, докато картофите изстинат.
Нареждат се в тавичка върху хартия за печене. И тук реших да експериментирам и половината от картофките смесих с малко галета, овесени трици и царевично брашно.
Пекат се първоначално на силна температура и след като започнат да се зачервяват се намалява на умерена – 180 – 190 градуса.
И двата вида картофки ни харесаха. В едната половина се усещаше изпечения чесън, в другата половина се допълваше с хрупкава коричка от панировката :)
При използване на материали от блога, моля посочете линк към съответната публикация!