Страници

понеделник, 23 юли 2012 г.

Пури Златка



Всяка домакиня има записани рецепти с името на този, от когото е взела рецептата /за подсещане :)/. И тук случаят е такъв. 

/1 ч. ч. от 200 мл = 125 г брашно/

Продукти

2  яйца
0,5 ч.ч. пудра захар
1 ч.ч. мас или друга мазнина
1 ч.ч. кисело мляко
1 непълна ч.л. сода бикарбонат
500-600 г брашно /4 – 5 ч. ч./
настъргана лимонова кора
Сладка плънка: мармалад и счукани орехи; локум; халва; или друга  плънка по избор;
За овалване :пудра захар, 1 ванилия

Приготвяне
Смесват се яйцата, захарта, мазнината, киселото мляко с разтворената в него сода и лимонената кора, която прибавям ако ползвам мас, за да притъпи дъха й.
В 4 ч. ч. пресято брашно се прави кладенче, изсипва се сместа и се замесва тесто. Ако е необходимо се добавя още малко брашно.  Завива се с кърпа и се оставя да почива за 2 - 3 часа.
Готовото тесто се разделя на 2 /за по-лесна обработка/. Разточва се на 3 – 4 мм дебелина, с къдраво ножче се изрязват ленти с ширина около 7 см /4 пръста/, поставя се плънката, навива се колкото е необходимо и се отрязва пуричка.
Пуричките се нареждат в тава, постлана с хартия за печене.
Пекат се в умерена фурна до бледо розово.
Горещи се овалват в пудрата захар, смесена с ванилията.



При използване на материали от блога, моля посочете линк към съответната публикация!

6 коментара:

  1. Така е, :) всички имаме рецепти с имена на колежки, приятелки или познати.
    А пуричките са станали чудни. Много обичам такива маслени и си ползвам и аз старите рецепти за тях. Сега топло, но като захладнее и започне сезона на сладките, ще опитам и твоите :)
    Поздрави, Таня и хубава нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  2. Много ги обичам, tillia! Страхотни са ти се поучили! Хубава вечер, мила!

    ОтговорИзтриване
  3. Да, Тилия, всеки пази в старите си тетрадки рецепти, записани от познати и приятелки и това е много приятно за тях самите, когато приготвим нещо и впишем името... Страхотни пурички! Поздравления! :)

    ОтговорИзтриване
  4. Момичета, радвам се, че пуричките ви допадат! Щом са от старите тетрадки, те са проверени във времето и си заслужават направата :)
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  5. Ох, колко вкусничко ми звучат и как хубаво изглеждааааат...
    взимам си за сутрешното кафенце:)

    ОтговорИзтриване
  6. Катя, заповядай и да ти е сладко!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване