Страници

четвъртък, 29 ноември 2012 г.

Запечен зрял фасул





Запечен зрял фасул в гювече

В зависимост  от наличните в момента продукти и сезона, фасулът го готвя по различен начин. Ето един от тях.

Продукти
2 ч.ч. зрял фасул
2 - 3  гл. лук
1 морков
парче целина
2 – 3 пресни чушки
200 г домати от консерва
4 - 5 скилидки чесън
1 ч. л. червен пипер
джоджен, чубрица, копър
5 - 6 с. л.олио
сол
2 – 3  сухи люти чушлета

по желание – колбас

Приготвяне
Изчистеният и измит фасул се кисне в студена вода поне 12 часа . Измива се, залива се  със студена вода и  ври 5 -10 минути. Изхвърля се водата, изплаква се отново, залива се със студена вода и ври докато омекне.
В част от сгорещеното олио се задушава ситно нарязания лук, настърганите морков и целина. Като омекнат се запържва за няколко секунди нарязания чесън, сухите подправки, по желание червен пипер  и се добавят намачканите или пасирани домати и лютите чушлета. След 3 – 4 минути  се отстранява от огъня.
Смесва се отцеденият фасул със задушените зеленчуците. нарязаният  на парченца колбас. Ако е необходимо са добавя от бобената вода. Посолява се на вкус.
Обикновено го правя постен, но сега имаше заявка и прибавих нарязан на парченца пресен салам :).
Сместа се прехвърля в тава. Отгоре се поръсва равномерно с останалото олио.


Пече се в силна фурна.


Поднася се според сезона с туршия или прясна салата.

 


При използване на материали от блога, моля посочете линк към съответната публикация!

28 коментара:

  1. Е,изкара тежката артилерия:)))!Прекрасен боб,Тили!
    Ако към туршийката сипем и по едно червено винце ....зимна идилия:).Много ми хареса както рецептат,така и поднасянето!

    ОтговорИзтриване
  2. Не сме много по питиетата, а и не стигна време за тях - тавата бързо се омете! :)))
    Миленка, благодаря ти, че надникна при мен!
    Приятна вечер!

    ОтговорИзтриване
  3. Ех, Tllia, ако знаеш как обичам фасул, грах и донякъде и леща, а съм алергична към бобовите култури...
    Не съм правила до сега фасул на фурна, но като гледам твоята порция, само да знаеш какво ми причинява, ммм... :)

    Много апетитно и изкушаващо си ни го поднесла, Tillia... Иначе и ние не сме по питиетата и така с туршийка... Е няма да коментирам повече, че огладнях отново. :)

    Поздрави, Tillia и една прекрасна вечер от мен!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Вени, знам какво е да не можеш да пробваш нещо, което обичаш!
      Благодаря ти за коментара и спокойна нощ!

      Изтриване
  4. Аз също бих добавила винце, с него комбинацията е типично зимна и любима;)
    Но по този начин не съм го приготвяла и ще взаимствам. Благодаря, Тилия!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Марта, права си че върви с винце, особено ако е с месце!
      Радвам се, че този начин на приготвяне ти допада!
      Прегръдки и лека нощ!

      Изтриване
  5. Така не съм го правила, много идейно и вкусно! Благодаря ти за рецептата! Страхотно изглежда! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Кате, радвам се че съм провокирала интереса ти!
      Приятна вечер и хубав утрешен ден!

      Изтриване
  6. Много ми хареса рецептата Тили.Много обичаме бобец на фурна и задължително ще го приготвя по твоята рецепта.Благодаря за рецептата.А как ми се прияде и туршийкаааа :) :) :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Танче, надявам се да ви допадне този начин на приготвяне!
      Приятна вечер!

      Изтриване
  7. Майка ми го правеше точно така Тили!
    Обожавам го!
    Наздраве Слънчице и целувки*)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Кате, радвам се че съм те подсетила за мамината гозба /а тя е най-вкусна/! :)
      Целувки и от мен!

      Изтриване
  8. Как хубаво ухае тук на домашна гозба и уют!Много вкусно,Тили!Прегръдки и хубав уикенд!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти , Роси, за добрите думи!
      Приятна вечер и хубави почивни дни!

      Изтриване
  9. Чудесна рецепта и много вкусно ястие!
    Правила съм го в комбинация с пилешко,наденица и свински ребърца. :)
    Поздрави,Тили!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мира, щом си го правила, знаеш какъв е вкусът!
      С пилешко не съм правила. Харесва ни с някакъв колбас или свинско, но най-често е постно :)
      Хубава петъчна вечер и спокойни почивни дни!

      Изтриване
  10. Вкусно, много вкусно ми изглежда! С удоволствие бих си хапнала от така приготвения бобец с трушийката отстрани, която ни показваш! Облиз :))

    Усмихната вечер, Тили :)

    ОтговорИзтриване
  11. Инче, заповядай и опитай ! :) Наистина е вкусна комбинация.
    Спокойна вечер и хубави почивни дни!

    ОтговорИзтриване
  12. Много обичам фасулче, Тили! Твоят вариант е чудесен и така ме изкушаваш с тези апетитни снимки, при това след вечеря. :)) Усмихнат уикенд и сърдечни прегръдки! :)

    ОтговорИзтриване
  13. Дани, в какъвто и вариант да е, май повечето българи си обичаме бобеца :)
    Радвам се, че ти харесва!
    Лека и спокойна нощ! Прегръдки и от мен!

    ОтговорИзтриване
  14. Тили, чуден бобец! Като видях тоз салам в чинийкта се сетих за онази рецепта за боб по хайдушки и ме напуши смях!...
    Благодаря ти! :) Отдавна не съм готвила боб...

    ОтговорИзтриване
  15. Бети, шашна ме с този "боб по хайдушки" :))) Даже ти влязах в блога да търся рецепта :) Като не намерих отидох до чичко Гугъл и там вече ми стана ясно за що иде реч! :)))Не бях чувала този виц! Та и аз се посмях посред нощ! :)))
    Прекрасни почивни дни, мила!

    ОтговорИзтриване
  16. Ина, боб по хайдушки е най-прочутата и весела бобена рецепта :))
    Обаче точно такъв боб - печен, баба правеше. Сега твърде рядко се сещам да извадя от тенджерата с боба и да сложа да се запече.... на 3 години веднъж сигурно. Много е апетитен твоя, така запечен отгоре... че и с трушийката до него. Въпреки часа ми се прииска да си взема лъжицата и седна пред тавата :))
    Поздрави на теб и хубава седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Пепа, може да е най-прочутата, ама аз като не съм я чула е най-новата за мен, щом съм тръгнала да я търся в блогове и интернет :)))! А че е весела - весела е!
      Взимай лъжицата и сядай! И да ти е сладко!
      Пък не се помайвай, а при следващото готвене метни тавата във фурната!
      Прегръдки и прекрасна седмица и на теб!

      Изтриване
  17. Тили, как мислиш, дали не накиснах боба? :) Утре вечер и аз ще ти го опитам, няма само да го гледам и да въздишам!
    Хубава седмица ти пожелавам!

    ОтговорИзтриване
  18. Да ви е сладко, Зори! Благодаря ти, че си се доверила на рецептата! Силно се надявам да ви хареса!
    Приятен и ползотворен ден!

    ОтговорИзтриване
  19. Обичам боб във всичките му разновидности. Точно така не съм опитвала, но рецептата ми звучи много вкусно. Приятна и спокойна вечер!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Снеже, опитай, няма да съжаляваш!
      Прегръдки и успешен нов ден!

      Изтриване