Страници

неделя, 16 декември 2012 г.

Зрял фасул с кисело зеле , запечен на фурна





Предпочитано ядене през зимата!  Това ни е едно от любимите ястия със зрял фасул. Скоро имахме неочакван гост и го почерпихме. Остана много доволен, но се оказа, че това ястие е непознато за неговото семейство и приятели, въпреки, че е от съседен окръг ! Много се учудихме, мислехме, че всички го знаят :)

Продукти

2 ч. ч. зрял боб
половин кисела зелка
2 глави кромид лук
¾ ч. ч. олио
1 ч. л. червен пипер
джоджен, чубрица
сол
по желание – чесън, препечена суха червена пиперка, люто чушле

Приготвяне:

Изчистеният и измит фасул се кисне в студена вода поне 12 часа . Измива се, залива се  със студена вода и  ври 5 -10 минути. Изхвърля се водата, изплаква се отново, залива се със студена вода и ври докато омекне.
Лукът се нарязва на ситно и се запържва в част от  сгорещено олио. Прибавя се киселото зеле,  нарязано на тънки ивици или на ситно. Добавя се малко вода и се задушава, докато омекне.
 Когато е готово се прибавя червения пипер, джоджен или чубрица (аз слагам по една щипка и от двете) и отцедения зрял фасул. По желание -  няколко скилидки чесън, начупена препечена суха червена  пиперка и люто чушле.
Всичко се смесва, опитва се на сол и се прехвърля в тава, пръстен гювеч или гювечета за индивидуално сервиране. Ако е необходимо се долива малко от бобената вода. Отгоре се поръсва с останалото олио.
Запича се докато остане на мазнина и отгоре се получи златиста коричка.




При използване на материали от блога, моля посочете линк към съответната публикация!

26 коментара:

  1. Това е ястие и по моите очевидно кръгове и окръзи е абсолютно неизвестно. Но затова пък ми звучи толкова вкусно и зимно, че тази година ще наваксам пропуските си;)
    Благодаря, Тилия! Няма да го пропусна;)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Марта, не ме шашвай и ти! А аз се чудех дали да кача рецептата на това, според мен всеизвестно ядене, да ми се не смеете ! :)
      За любителите на мръвката, може да се прибави свинско месо или колбас. Но ние си го предпочитаме постно.
      Подходящо е и за Бъдни вечер.
      Прегръдки и успешна нова седмица!

      Изтриване
  2. Тили,у нас се яде боб със зеле,но не на фурна,предполагам,че така ще е по-вкусно!
    Благодаря за идеята,обичам кисело зеле и ще я пробвам!
    поздрави и спорна седмица

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Миме, ще се радвам ако пробваш! Поне ние го предпочитаме печено :)
      Поздрави, успешна седмица и на теб!

      Изтриване
  3. Много любимо ястие, даже най-любимото от всички с кисело зеле :) tillia, изглежда много апетитно, а и това домашно хлебче и тази уханна суха чушка подсилват желанието ми да си го направя веднага. Поздрави и хубав понеделник!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Снеже, хлебчето е от содената питка. Само че тази рецепта я качвам по-късно.
      Хубав ден! При нас тази сутрин заваля сняг и бързо натрупа!

      Изтриване
  4. В нашето семейство също е любимо ястие!
    Много вкусно и апетитно изглежда при теб,Тили!
    Поднесла си го красиво,поздравления!
    Хубава нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  5. Тили, много вкусно изглежда, със съчетанието от вкусен хляб и апетитна чушчица, се превръща в неустоимо ястие! Прегръдки и приятна предпразнична подготовка! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дани, искрено се радвам че ти харесва!
      Сърдечни прегръдки!

      Изтриване
  6. И ние го обичаме това ястие :)
    И много върви със содена питка.
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ели, явно сме с еднакви вкусове!
      Поздрави и приятна вечер!

      Изтриване
  7. Толкова апетитно звучи, от заглавието, до снимките:) За мен вече е нещо познато:)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Траяна, благодаря ти за милите думи!
      Сърдечни поздрави!

      Изтриване
  8. Само съм чувала колко е вкусно, но никога не съм пробвала и не съм готвила. И въпреки, че в домашният тефтер имам рецептата, все не се престрашавах да го направя. Обаче ти сега ме изкуши! Изглежда невероятно вкусно!

    ОтговорИзтриване
  9. Кате, обезателно пробвай! Обичате ли бобец и кисело зеле, комбинацията е много вкусна! Като готвя и ми остане за следващия ден боб /или кисело зеле/, на другия ден варя съответно другия продукт - зеле или боб и изпълнявам рецептата :)
    Приятен ден!

    ОтговорИзтриване
  10. Ауу, как го обичам това! И мога да го ям и посред лято, Инче :)
    Страшно апетитно поднесен! Нищо, че два дни ям кисело зеле, пак мога да си го спретна това :)
    Поздрави и хубав вторник!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ехе, на един акъл сме! Добре че през лятото има консервирано зеле! Но все пак през този сезон по-върви:)
      Благодаря ти, Пепа!
      Хубава вечер и спорна седмица!

      Изтриване
  11. Тили, убягнало ми е от къде си, но готвиш адски вкусно,и все някакви манджички, дето ги знам от баба ми- а тя е добруджанка...Обожавам кисело зеле с ориз и това е другата комбинация, която си приготвям и лятото и с люти печени чушчици- няма спиране....
    БЛагодрая ти за емоцията и страхотни снимки си направила!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Бети, благодаря ти от сърце! Трогна ме с топлите си думи!
      От Монтана съм. Кухнята ни е сбор ястия: от Австрия - по линия на майка ми;българска; селска - северозападна - от свекърва ми, сватята ми и традиции в този край;преса и интернет; импровизации, както при повечето готвещи и т. н.:)))
      Кисело зеле с ориз също правя. Още една вкусотия!
      Сърдечни прегръдки и спорни дни до празниците!

      Изтриване
  12. Мноооого любима комбинация,чудесно си го приготвила и така уютно поднесла в тези глинени гювечета,Тили!Весели празници!

    ОтговорИзтриване
  13. Роси, благодаря ти !Радвам се, че съм ти доставила приятни емоции!
    Приятни празници и на теб!

    ОтговорИзтриване
  14. Тили, и у нас е позната комбинацията, само дето го готвим на чорбица :) Любимо е на синът ми! И винаги със сушена пиперчица, независимо от сезона ;) Много колоритно и апетитно си го поднесла!
    Поздрави и топли прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  15. Ирма, ще опитам и твоята комбинация!
    Благодаря ти и сърдечни прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  16. Стара българска рецепта! Благодаря,че ви има.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря!И като всички стари рецепти - много вкусна! :)

      Изтриване