Страници

петък, 7 декември 2012 г.

Плетена питка







Начина на оформяне на питката видях на видео и много ми хареса. Нямам представа с точно какво тесто се приготвя, аз го направих с едно от най-често използваните от мен теста за питки.
Имах известно съмнение, че по начина на оформяне може би ще стане много дебела в средата и няма да може да се изпече хубаво, но съмненията ми бяха напразни! Получи се много интересна и вкусна питка!

Продукти

500 г брашно
21 г жива мая / 7 г суха мая/
1 ч. ч. /200 мл/ прясно мляко
1 яйце и 1 белтък
1 ч. л. сол
1 ч. л. захар
2 с. л. олио

За намазване:
1 жълтък, 1 ч. л. прясно мляко и няколко капки олио
масло

Приготвяне:

Маята се натрошава, размива се с малко леко затоплено  прясно мляко, смесва се с  1-2 с.л. брашно на рядка кашичка и се оставя да втаса.
Брашното се пресява три пъти (последният път заедно със солта). В средата се прави кладенче, в което се изсипват захарта,  леко разбитото яйце и белтък , олиото и втасалата мая. Постепенно се налива от леко затопленото прясно мляко. Замесва се меко еластично  тесто. Поставя се в набрашнен съд, покрива се и се оставя на топло да втаса /да удвои обема си/.


Готовото тесто се пренася върху леко набрашнен плот. Разделя се на 6 равни части. Всяка част се оформя на руло  с дължина около 40 см (2 педи).


С  рулата  първо се оформя решетка, а след това се сплитат. 
Три от рулата се поставят едно до друго, на около 1 пръст разстояние едно от друго.
 С останалите 3 рула се оформя решетката.
 Напречно на трите първи рула, в средата,  се поставя четвъртото руло, като минава над първото руло, промушва се под средното руло и минава над третото руло.


Последователно, от едната му и от другата му страна се промушват останалите две рула/петото и шестото/ – промушват се под първото руло , над средното руло и под третото руло.



След това се оформят 4 плитки.
Последователно, от свободните  краища на рулата, се сплитат  четири плитки.





Всяка плитка се подвива надолу /към плота/ и се подпъхва под решетъчната част на питката.


 
Така оформената питка се поставя в намаслена тавичка  с диаметър 24 см /или върху хартия за печене/, покрива се с кърпа и се оставя около 30 минути на топло да втаса.
Втасалата питката се намазва с разбития с млякото и олиото жълтък. След няколко минути намазването се повтаря (за по-голяма лъскавина след изпичане).


Фурната се загрява на 180С. След първите 10-15 минути се намалява на 160С.  Пече се докато се зачерви. Пробва се за готовност с дървено шишче.
Изпечената гореща питка се намазва с масло, покрива се с друга, обърната с дъното нагоре тава и се оставя върху решетка, докато се охлади.





При използване на материали от блога, моля посочете линк към съответната публикация!

16 коментара:

  1. Чудна питка хубавица, с плетена косица. :)
    Невероятна е плетените пити са ми слабост много ти се радвам на красивата пита!
    ПРЕГРЪДКИ И ПРЕКРАСЕН СЛЕД ОБЯД ТИЛИ!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Здравче! Радвам се че ти харесва!
      Сърдечни прегръдки!

      Изтриване
  2. Tили, тази оплетка съм я виждала на козунак, но и в твоя случай е станало страшно сполучливо!
    Не съм се сещала да я приложа и при хлябно тесто.Много оригинално !
    Поздрави и благодарност за идеята!

    ОтговорИзтриване
  3. Дани,от английски нищо не разбирам, така че не зная за какво тесто е ставало въпрос във видеото, но ми хареса начина на оформяне. Ти пък ми даваш идея за сплитане на козунак!
    Приятни почивни дни!

    ОтговорИзтриване
  4. Много е красива ,Тили ! Признавам ,че не мога да я сплета така , затова от сърце браво за майсторлъка ти !
    Хубава петъчна вечер ! Спокоен уикенд !

    ОтговорИзтриване
  5. Мила Ив, въобще не се подценявай!Ти такива неща сътворяваш, та тази питка ли ще ти се опре?! :)
    Постарах се колкото се може по-подробно да опиша последователните действия и да подкрепя със снимки. Няма нищо сложно!
    Прегръдки и хубави почивни дни!

    ОтговорИзтриване
  6. Много е красива питата Тили.Де да можех да я опитам.Браво на майсторката.:) :) :)Този начин на сплитане не сам го виждала и ти благодаря за чудната идея.
    Сърдечни поздрави Тили и хубава вечер ти желая!

    ОтговорИзтриване
  7. Благодаря за милите думи, Танче!
    Прегръдки и хубава вечер и на теб!

    ОтговорИзтриване
  8. Чудна питка си оплела ,Тили!
    по този начин съм плела козунак :)
    поздрави и хубава вечер мила

    ОтговорИзтриване
  9. Благодаря Миме!Ти си втората след Гоголева, която споменава за тази плетка и козунак.Живот и здраве, ще я ползвам за Великден, вече знам как става :)
    Прегръдки и весели празнични дни!

    ОтговорИзтриване
  10. Чудесна питка- красива и апетитна! И аз съм използвала сплитането за козунак, но и на питка ми допада! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  11. Чудесна питка, Tillia! Получила се е красива, пухкава и много апетитна.
    Аз сплитам така понякога козунаците и се получават също много красиво.

    Прегръдки и весела неделя!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Вени, много се радвам че ти харесва!
      Приятен ден!

      Изтриване
  12. Много красива питка, Тили!Тази плетка съм виждала на козунак, но и на питката е станало много добре!И как си имала търпение да снимаш стъпка по стъпка - много полезно!Поздрав!

    ОтговорИзтриване
  13. Соня, благодаря за добрите думи! А за постъпковите снимки - най си пати горкото фотоапаратче :)))
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване