Страници

четвъртък, 30 май 2013 г.

Торта „Зелена поляна”




За направата на тази торта е „виновна” Пепа Стоева!
Миналата година с откриването на блога записах една серия на ястия и тестени с лобода. Някъде в отговорите на коментарите споменах, че с нея нямам приготвен само десерт :) и Пепа ме провокира с нейната Спаначена сметанова торта. Наскоро и Бети ме заплени със  Спаначена торта с пълнеж от маскарпоне и ягоди  
И понеже с охлювите се надпреварваме кой по-бързо да „опасе” лободата, реших да не се бавя повече и да я направя.
Имах доста съмнения и премеждия: лободата ми е от светлия вид и не знаех дали ще се получи достатъчно наситен зелен цвят; като смесих изварата със заквасената сметана, сместа стана много течна и реших да прибавя желатин /един път само съм ползвала желатин и бях разочарована, не че сега съм много  доволна!/; кремът ми се стори  недостатъчен и вечерта в 21,40  обиколих близките магазини да търся друга сметана, но намерих само суха и с нея допълних горния слой и намазах тортата отстрани; на сутринта като реших да снимам, понеже беше много облачно, ползвах една сгъваема масичка на балкона, тя взе че подаде на една страна и полетяха грънци, торта и фотоапарат …!!! (:  В последния миг успях да я подхвана и спасих провала!
Но пък всички съмнения  изчезнаха, когато я опитахме! И блатовете и кремът бяха чудесни и тортата се изяде с удоволствие!
Препоръчвам ви блатовете, а кремът е по ваш вкус!


Продукти  - 1 ч. ч. = 200 мл

Блатове
4 яйца
2 ч. ч. захар
3 – 4 ванилии
200 г бланширана, добре изстискана лобода
1 ч. ч. олио /използвах  0,5 ч. ч. олио и 0,5 ч. ч. зехтин /
2 ч. ч. брашно /250 – 260 г/
10 г бакпулвер

Крем
450 г заквасена сметана
250 г безсолна извара
5 – 6 с. л. захар
10 г желатин
60 г суха сметана


Приготвяне
Листата на лободата /без дръжките/ се измиват много добре и се попарват с вряла вода за 1 – 2 минути. Изцеждат се и веднага се поставят в студена вода /за да се запази зеленият цвят/, която се сменява 1 – 2 пъти. Изстиналите листа се отцеждат и изстискват силно. Трябва да се получи 200 г зелена маса. 



Нарязва се на ситно с нож. Пасира се заедно с олиото в кухненски робот или с пасатор.
Яйцата се разбиват със захарта и ванилията.
Прибавя се пюрето, разбърква се и се добавя постепенно брашното, предварително пресято с бакпулвера. Не се бърка много, просто да се смесят продуктите.
Готовата смес се изсипва във форма с подвижно дъно – диаметър  25  см при мен, застлана с хартия за печене и стената намазана с олио.


Пече се в предварително загрята фурна, на 170 – 180 градуса С. Пробва се за готовност със сухо дървено шишче.
След като се изпече, формата се поставя върху скара, за да изстине напълно.
С остър нож блатът се отделя от стената на формата.
Разрязва се хоризонтално на две части.  От тях /или от тази, която е по-дебела/ се изронват трохички в количество около 1,5 чаша. За целта използвах нож, с който  остъргвах по отрязаната повърхност на блатовете. Те са ронливи и става много бързо.
Върху долния блат се разнася половината от крема. Поставя се горния блат и върху него се разстила останалата половина от крема, смесена с разбитата съгласно упътването суха сметана, като се намазва тортата и отстрани. Отгоре се поръсва с отделените трохи. Получава се като трети блат.
По желание с тях може да се полепи тортата и отстрани.

Приготвяне на крема
Изварата се смесва със захарта и се разбива с пасатор до гладка смес. Прибавя се заквасената сметана и се разбърква с лъжица. Не се бърка много или разбива, защото сместа ще се втечни. Пробва се на сладост и ако е необходимо се прибавя още захар.
Желатинът се залива с малко студена вода и след като набъбне се разтопява на водна баня. Прибавя се към млечната смес. Отново се разбърква само с лъжица.
С готовия крем се пълни тортата.
  

* Оригиналната торта е приготвена със спанак. Във форума на БГ „Мама” е посочено, че успешно е използван лапад или коприва;
* Може да се ползва както бланширана, така и замразена зеленийка; Условието е да е добре изстискана и  грамажът да не е по-малко от 200 г в готов вид.
* Съставките за крема са различни.  Посочените в рецептата са моя интерпретация. Може да се ползват различни комбинации: заквасена сметана; извара; сладкарска сметана; маскарпоне; крема сирене; кисело мляко;  Philadelphia; млечен крем; с добавка на желатин или без него; с добавка на плодове /напр. ягоди/ и пр.
* Блатът може да се изпече във форма  с друг диаметър / от 23 см.  до 28 см/  и съответно  да се раздели на 4, 3 или 2 части;
* Може да не се изронват трохи, а да се ползват само блатовете и крема;
* Интересни цветови и вкусови комбинации стават с блатове приготвени с моркови; или тиква; или шоколадов блат;
*
Въобще пълно развихряне на фантазията!


  

При използване на материали от блога, моля посочете линк към съответната публикация!

понеделник, 27 май 2013 г.

Изварени соленки




Това са "Изварените курабийки" на  Зичето , но в солен вариант.
Тук са в  моя сладък вариант - Изварени курабийки

Продукти
250 г  извара
2 яйца
сол
10 г  бакпулвер
250 г  брашно /2 ч. ч. от 200 мл/
1-2 супени лъжици мляко /вода/за намазване
ким, едра сол

Приготвяне
Ако изварата е солена се разбърква с яйцата до гладка смес . Ако е безсолна се посолява на вкус и след това се разбърква с яйцата.
Прибавя се брашното, предварително пресято с бакпулвера. Омесва се меко, леко лепнещо тесто.
Разделя се на 16 еднакви парчета, които с навлажнени  или намаслени ръце се оформят на топчета или кифлички.
Подреждат се в тава, върху хартия за печене, на малко разстояние едно от друго, понеже леко се надуват. По желание може да се намокрят с четка потопена в мляко или вода и да се поръсят с ким или едра сол.


Пекат се в предварително загрята фурна, на умерена температура – 180 градуса С  до златисто.


 


При използване на материали от блога, моля посочете линк към съответната публикация!

Изварени курабийки





Рецептата е видях при Зичето .
Здравче, благодаря за интересната и лесна рецепта!  
Наистина се приготвят много бързо и  са прекрасна закуска! Но обезателно продукти в двойна доза! :)
Понеже съм повече по солените неща, реших като втори опит да пробвам да ги приготвя в солен вариант. Пускам ги като друга публикация – „Изварени соленки”.

Продукти
250 г безсолна извара
2 яйца
4 с. л. захар
щипка сол
1 ванилия
10 г  бакпулвер
250 г  брашно /2 ч. ч. от 200 мл/
1-2 супени лъжици мляко за намазване
захар за поръсване

Приготвяне
С миксер или с лъжица  се разбъркват  до гладка смес изварата, захарта, яйцата, солта и ванилията.
Прибавя се предварително пресятото с бакпулвера брашно. Омесва се меко, леко лепнещо тесто.
Разделя се на 16 еднакви парчета, които с навлажнени  или намаслени ръце се оформят на топчета.
Подреждат се в тава, върху хартия за печене, на малко разстояние едно от друго, понеже леко се надуват
Пекат се в предварително загрята фурна, на умерена температура – 180 градуса С за 12 минути.
Изважда се тавата от фурната, с четка потопена в млякото се намазват курабиите и се поръсват с кристална захар /в момента нямах прясно мляко, така че ги намазах с вода, но ред по ред - понеже са горещи, веднага изсъхват и захарта не може да се захване добре – т. е. намазвам един ред, поръсвам със захар и продължавам със следващия ред/.
Тавата се връща отново във фурната и курабийките се запичат до златисто.







При използване на материали от блога, моля посочете линк към съответната публикация!

четвъртък, 16 май 2013 г.

Лобода със зеленчуци на фурна



Идеята за това леко и вкусно ястие дойде от предложението на  Ани - "Вкуснотека". Ани, благодаря!

Продукти
700 г картофи
300 г тиквички
400 – 500 г лобода (или друга зеленийка, може и смес)
1 морков
връзка пресен лук
0,5 връзка пресен чесън
копър /тарос (естрагон), джоджен/
1 с. л. масло
3 с . л. олио
0,5 ч. л червен пипер
черен пипер
сол
100 – 150 г кашкавал

Приготвяне

Картофите и тиквичките се обелват и нарязват на еднакви кубчета.
Морковът се настъргва на едро ренде или се нарязва на тънки ивички.
Така подготвените зеленчуци се задушават в олиото, като се добавя 1 – 2 с. л вода.


Когато са вече омекнали, се добавят ситно нарязаните пресен лук и чесън,

и нарязаните листа на лободата.

Задушават се 4 – 5 минути, колкото да спаднат, прибавят се нарязаните зелени подправки /каквито обичате, аз сложих по малко и от трите/, овкусява се със сол и черен пипер.
Готовата смес се изсипва в тавичка. Поръсва се с червения пипер, разпределя се маслото, нарязано на парченца

Поръсва се с рендосан кашкавал.

Ястието се пече в предварително загрята умерена фурна, 180 градуса С, докато кашкавалът се запече.

Варианти
 * Може да се прибавят и други зеленчуци – грах, зелен боб и др.
 * Отгоре вместо кашкавал може да се използва сметана или майонеза.

При използване на материали от блога, моля посочете линк към съответната публикация!