Преди
време гледах в сутрешното предаване на
БТВ разговор с готвач-шев Пеньо Иванов. Той представи тази рецепта. Правя я вече
два пъти, в различни варианти. Може много да се импровизира.
Първият
път я приготвих с обикновено сирене ,без дресинг и навих руло от едно парче шунка.
Вторият
път я приготвих както е по рецепта с руло от две парчета шунка и дресинг.
Дресингът много овкусява предястието. Но
пънчетата не стоят така стабилно, както в първия вариант. Така че е най-добре
да се ползва само по 1 слайс за навиване на рулцата.
Продукти
6 слайса правоъгълна шунка (около 150 г)
1
краставица
1
– 2 бр. домати
125
г крема сирене (обикновено сирене)
копър,
магданоз
Дресинг
4
с. л. зехтин, 4 с. л. лимонов сок, малко
бяло вино на вкус, шарен черен пипер, сол
По
желание: 2 твърдо сварени яйца, няколко маслини, листа рукола;
Приготвяне
Сиренето
се намачква да стане като крем.
Краставицата
се бели и нарязва с белачка за картофи на тънки ленти.
Доматите
се режат на филийки с дебелина 4 – 5 мм.
Копърът
и магданозът се нарязват на ситно
Всяко
парче шунка се намазва с крема сирене. Отгоре се нареждат ленти краставица.
Върху тях се поръсва с подправките.
Ако
се ползва обикновено сирене, подправките може предварително да се смесят с
него.
Намазаните
парчета шунка се навиват стегнато на руло.
Разрязват се в средата под наклон
така, че да се образуват 2 пънчета.
В
подходяща чиния се нареждат по 3 пънчета,
всяко върху канапе от половин филийка домат.
За дресинга в купа се разбиват
много добре зехтина, лимоновия сок, виното, пипера и солта. С лъжичка се полива
всяко пънче и около него.
В
остатъка от дресинга се слагат от останалите отрязани ленти краставица, размесват
се, за да се овкусят и се слагат на
купчинка по малко на всяка порция.
Друг
вариант за поднасяне - с нарязани сварени яйца, маслини и зелени подправки.
Източник
При използване на материали от блога, моля посочете линк към съответната публикация!