неделя, 30 ноември 2014 г.

Пънчета с шунка, краставица и сирене





Преди време гледах  в сутрешното предаване на БТВ разговор с готвач-шев Пеньо Иванов. Той представи тази рецепта. Правя я вече два пъти, в различни варианти. Може много да се импровизира.

Първият път я приготвих с обикновено сирене ,без дресинг и навих  руло от едно парче шунка.
Вторият път я приготвих както е по рецепта с руло от две парчета шунка и дресинг. Дресингът  много овкусява предястието. Но пънчетата не стоят така стабилно, както в първия вариант. Така че е най-добре да се ползва само по 1 слайс за навиване на рулцата.


Продукти
6 слайса правоъгълна шунка (около 150 г)
1 краставица
1 – 2 бр. домати
125 г крема сирене (обикновено сирене)
копър, магданоз
Дресинг
4 с. л. зехтин, 4 с. л. лимонов сок,  малко бяло вино на вкус, шарен черен пипер, сол

По желание: 2 твърдо сварени яйца, няколко маслини, листа рукола;

Приготвяне
Сиренето се намачква да стане като крем.
Краставицата се бели и нарязва с белачка за картофи на тънки ленти.
Доматите се режат на филийки с дебелина 4 – 5 мм.
Копърът и магданозът се нарязват на ситно

Всяко парче шунка се намазва с крема сирене. Отгоре се нареждат ленти краставица.


Върху тях се поръсва с подправките.

Ако се ползва обикновено сирене, подправките може предварително да се смесят с него.

Намазаните парчета шунка се навиват стегнато на руло. 


Разрязват се в средата под наклон така, че да се образуват 2 пънчета.


В подходяща чиния се нареждат  по 3 пънчета,  всяко върху канапе от половин филийка  домат.

За дресинга в купа се разбиват много добре зехтина, лимоновия сок, виното, пипера и солта. С лъжичка се полива всяко пънче и около него.
В остатъка от дресинга се слагат от останалите отрязани ленти краставица, размесват се, за да се овкусят и се слагат  на купчинка по малко на всяка порция.

Друг вариант за поднасяне - с нарязани сварени яйца, маслини и зелени подправки.




Източник
При използване на материали от блога, моля посочете линк към съответната публикация!

четвъртък, 27 ноември 2014 г.

Картофени изваренки




До колкото имам спомен, това е еврейска рецепта и съм я записала преди доста години от списание. Името ѝ е „Картофени сиренки”, но  понеже се ползва извара,  я прекръстих.
По направата на тестото твърде много ми напомня за любимите кнедли, макар количеството на брашното да е по-малко. Не съм слагала кимион, защото направих  експеримент - в едно от топчетата сложих  за плънка конфитюр от дюли, че такъв имах отворен, в друго – извара и  конфитюр и си ги отбелязах с парченце орехче. Аз не съм толкова по сладките работи, но определено ми хареса със сладка плънка!
Продукти
1 кг картофи
100 г брашно
1-2 бр. яйца
300 г извара
100 мл олио
щипка кимион
сол
майонеза;  готварска сметана
Приготвяне
Ако се ползва безсолна извара, тя се овкусява.
Сваряват се добре измитите необелени картофи (най-добре на пара – използвам тенджера под налягане), обелват се още докато са горещи и се смачкват с преса за картофи. Посоляват се.
Добавят се яйцата и брашното и се разбърква. Добавя се щипка кимион, олиото и още веднъж се размесва добре.
Тестото се разбърква с лъжица.  Става много меко и лепкаво. След това с навлажнени ръце и лъжица се гребва, оформя се върху ръката малка питка, слага се от изварата и се загъва в топка.  Доколкото може се заглажда и се поставя в тава, застлана с хартия за печене.
 
Пекат  се в предварително загрята фурна, на умерена температура – 180 градуса С.
Сервират се полети с майонеза или сметана.

* За по-бързо може да се смеси изварата с картофената смес и да се оформят топчета или кифлички.
* Интересно става и с плънка от извара и някакъв конфитюр – на снимката от дюли, или само конфитюр. В такъв случай кимион не се слага в тестото и не се поднасят с майонеза или сметана.





При използване на материали от блога, моля посочете линк към съответната публикация!

вторник, 25 ноември 2014 г.

Пълнозърнести фузили с орехи






За превода на тази рецепта пак потърсих помощта на Ивана . Ив, отново ти благодаря!
Впечатлиха ме думите ѝ - „За нас няма значение каква форма ще е пастата, но за италианците е от голямо значение формата и соса към нея”.
Не съм запозната с италианската кухня. Затова потърсих рецепта от италиански  източник  
Предполагам, в детството си всеки е ял варена юфка или макарони, с масло и поръсени с орехи и захар. Но това е сладък вариант.
Няколко рецепти ми попаднаха подобна на тази, но с  още някои добавки, като например лимонов сок; с орехи, домати и сирене фета; с орехово песто;
Беше ми доста интересно това съчетание – паста, орехи, сметана и по-скоро присъствието на магданоз! Някак си свързвам италианската кухня с босилека, както  и със сос на  доматена основа.
В края на краищата - получи се паста с много интересен и приятен вкус, определено доста засищаща! 

Продукти
300 гр. фузили De Cecco
100 г орехи
100 мл течна сметана ( за готвене)
30 г краве масло
1/2 глава лук
1 скилидка чесън
1 с. л. зехтин екстра върджин  De Cecco
3 с.л. настърган пармезан
магданоз
сол

Приготвяне
Пастата  (100 г на 1 литър вода) се сварява за 10 -12 минути  във вряща подсолена вода по тези  Указания
В това време се приготвя сосът.
Отделят се няколко цели орехови ядки за украса. Останалите орехови ядки се нарязват на ситно.
Обеленият лук се нарязва на ситно, скилидката чесън се обелва и смачква. Задушават се в загрятите зехтин  и масло. 
Добавят се орехите и леко се запържва за 1 - 2 минути. 
Прибавя се сметаната. Разбърква се. 
Добавя се отцедената паста, като малко от водата се запазва,  и пармезана. Разбърква се на слаб огън още 2 – 3 минути. Ако е необходимо се добавя малко вода от пастата, за да може сосът добре да се разпредели по спиралите.
Готовата паста се поднася поръсена със ситно нарязан магданоз, по желание още малко пармезан и за украса цели орехови ядки.


При използване на материали от блога, моля посочете линк към съответната публикация!