Това
е предложението ми за десерт за Бъдни вечер, включено в електронното кулинарно блогосписание SOintoFOOD
Продукти за тавичка
с размери 27/17 см
700
– 800 г тиква
1
компот от сини сливи (800 мл)
канела;
карамфил;
захар
при необходимост
0,5
ч. ч. едро нарязани орехови ядки
2
с. л. олио
За
варианта с ориз
2
с. л ориз (или 4 с. л. за цяла тавичка)
За
варианта с плодове
500
г тиква
1
малка ябълка, 1 малка круша, парче дюля (общо около 200 – 300 г)
3
с. л. захар
Приготвяне
Тиквата се обелва, нарязва на малки кубчета и
се подрежда в тавата. Отгоре се поставят
плодове от компота. Налива се сок от компота да покрие малко повече от
половината на тиквата. В зависимост от сладостта на тиквата и компота може да
се поръси със захар на вкус. Ако тиквата и компотът са сладки, захар не е
необходима.
Поръсва се с канела и по желание може да се
набодат няколко карамфилчета.
Орехите може да се добавят сега, но е
по-добре да се поръсят след като тиквата се позапече.
Отгоре се полива с тънка струйка олио.
Пече се първоначално на 200 градуса С, докато
течността заври, след това се намалява на 180-170 градуса С (умерена фурна), докато тиквата омекне и
течността се изпари почти напълно .
Поднася се изстинала.
Това е основната рецепта. Към нея се добавят
продуктите за другите два варианта.
За варианта с ориз
Оризът се добавя в едната половина на
тавичката. Ако се приготвя цяла тавичка, количеството трябва да се удвои – 4 с.
л. Върху ориза не се поръсва с орехи.
За варианта с плодове
Ябълката и крушата се обелват. Плодовете се нарязват
на кубчета. Смесват се с тиквата и се подреждат в тавичката. Тук трябва да се
поръси допълнително със захар, заради плодовете.
При използване на материали от блога, моля посочете линк към съответната публикация!