Предястието ми хареса това, че е с минимална топлинна обработка.
Продукти
патладжан
(500-600 г)
1
– 2 домата
плънка
по избор - извара; сирене; крема сирене; (и към трите може да се прибави
сварено яйце, ситно нарязано);майонеза; риба тон;
1
– 2 скилидки чесън
зелена
подправка по избор – босилек; магданоз; копър; мащерка; риган и пр.
2
– 3 с. л. олио (зехтин)
сол
Приготвяне
По
възможност се избират по-тесни и по-дълги патладжани. Нарязват се на дълги, тънки ленти, с дебелина около 5
мм, поръсват се със сол, може да се прибави и малко вода да ги покрие и се оставят да престоят 30 минути. Изплакват
се обилно с вода, отцеждат се и се подсушават с кухненска хартия.
Пържат
се в олиото от двете страни, или се пекат на грил-тиган, на скара или във фурна,
върху хартия за печене (ако се пекат, предварително леко се намасляват от двете страни). Оставят се да се изстинат.
Доматите
се нарязват на кръгчета. Доматите не трябва да са големи, за да може кръгчето
лесно да се увие в патладжана и да са по-месести, с по-малко сок.
Изварата,
ако е безсолна, се овкусява със сол. Към избраната плънка се прибавят ситно нарязаните зелени подправки и пасираните
или смачкани скилидки чесън. Всичко се
смесва добре. Количеството на продукта зависи колко ленти имаме
приготвени. На лента се слага по 1 пълна (с връх) чаена лъжичка плънка.
Всяка
лента от патладжана се намазва със сместа (или се слага на купчинка в широката
част) и отгоре се поставя парче домат, което се поръсва с малко сол. Патладжанената
лента се навива на руло от широката към
тясната страна.
Готовите
рулца се поставят в платото за поднасяне и се украсяват със зелена подправка.
По същият начин може да се приготвят и с тиквички.
При използване на материали от блога, моля посочете линк към съответната публикация!