Този
начин на приготвяне на чушките ме връща доста години назад. Заради пърженето и
най-вече – пръскането, отдавна не съм ги правила. По-късно започнахме да използваме здравословния начин на готвене
– печени във фурната. Но и тези са много, много вкусни!
Ако
сиренето е доста солено, може да се смеси с извара, или да се използва само
извара, като се посоли на вкус. И тук споменът ми е, че прибавяхме в плънката
трохи от стар хляб – да поеме от яйцата, за да не е толкова течна сместа, както
и да намали солеността на плънката.
Продукти
12-16
бр. чушки (зависи от големината им)
350
-400 г сирене (или смес сирене и извара; или само извара)
3
– 4 яйца
0,5
ч. ч. олио за пържене
За доматения сос
1
кг домати
чесън
– пресен или скилидки стар – на вкус
сол
захар
0,5 ч. л.
магданоз
Приготвяне
Чушките
се измиват и добре подсушават. Това е важно, за да не пръскат толкова при
пърженето. Почистват се от семето.
Смесват
се натрошеното сирене, изварата и едно по едно яйцата. Може да не се ползват
всичките. Трябва да се получи гъста смес, която да не изтича от чушките при
пърженето. С тази смес се пълнят
чушките.
Изпържват
се в сгорещеното олио от всички страни. При обръщането се внимава, защото доста
пръскат! Изваждат се и се нареждат в чиния.
В
същата мазнина, в която са пържени чушките
се поставят доматите - обелени и нарязани на ситно (или настъргани на
едро ренде, за да се отдели ципата). Пържат се докато се сгъстят. Прибавя се
захарта, сол на вкус и ситно нарязания чесън. Пържи се още няколко минути, за да се овкуси добре
сосът. Накрая се поръсва със ситно нарязан магданоз.
С
този сос се заливат чушките или се поднася отделно.