четвъртък, 29 март 2018 г.

Леща със спанак (лобода, лапад)

  Една малко не традиционна, но вкусна, лесна и подходяща за пролетта и постите рецепта. Идеята за зеленийки в лещата много ми допадна. Изпълних рецептата с малко изменения в начина на приготвяне. Използвах лобода и лапад от градинката, вместо спанак.



Вариант със задушени зеленчуци от 29. 03. 2018 г

Продукти
1 ч.ч. леща
250 - 300 г спанак /лапад, лобода/
1 глава лук
1 морков
3 скилидки чесън
3 - 4 с.л. олио
сол
джоджен /мащерка /

Приготвяне
Добре почистената и измита леща се залива със студена вода и сварява до полуготовност. Посолява се на вкус, прибавят се нарязаните лук, чесън и моркови, и олиото. Ври докато лещата омекне. Десетина минути преди ястието да стане готово, се овкусява с останалите подправки. Добавят се спаначените листа без да се режат (ако се употребява лапад се накъсва или нарязва на едро). Ястието ври още няколко минути, колкото спанакът да промени цвета си и да омекне.

* Лукът и чесънът може да се заменят с пресни.


Вариант от 29. 03. 2018 г
Използвах пресен лук, пресен чесън, лапад и  5-6 листенца киселец. 

В олиото се задушават рендосания на едро ренде морков заедно с нарязаните лук и чесън. След като станат готови, се прибавят нарязаните листа лапад и киселец. Разбърква се да се задушат и те за 2-3 минути и се прибавя отцедената леща. Посолява се на вкус и ври още няколко минути да се овкуси. 
При използване на  материали от блога,  моля посочете  линк към съответната публикация!

понеделник, 26 март 2018 г.

Сладкиш с бисквити тип „сандвич“ и пудинг и 6 години блог



С този ефектен и вкусен сладкиш, съчетание на тесто, бисквити и пудинг, виртуално черпя за 6-та годишнина от създаването на този блог.

Надявам се, че тук намирате интересни, полезни и вкусни рецепти и идеи.
Благодаря на всички, които са посетили блога, за добрите думи, доверието и подкрепата!
Искрено се надявам да прекараме още дълго време заедно, да споделяме мнения и разменяме идеи и да радваме близките си с вкусна храна!

Продукти
200 г бисквити тип „сандвич“  (ориентировъчно),(шоколадови или бели) 
5 яйца                                               
200 г захар                                         
300 г заквасена сметана или гъсто кисело мляко
340-400 г брашно                              
10 г бакпулвер                                 
щипка сол
                         
2 с. л. какао                                      

За заливане на блата
150 мл прясно мляко                         

Заливка - пудинг
1 л. прясно мляко                              
80 г пудинг (2 бр.), бял или шоколадов на Dr. Oetker
6 с. л. захар                                          

За украса
50 г шоколад (бял или черен)
2 с. л. масло (или течна сметана)

Правоъгълна форма с размери 32/21/5 см.

Приготвяне
Първо някои уточнения:
-    Грамажът  на бисквитите е ориентировъчен. По-важното е да се види в зависимост от размерите на тавичката, колко броя ще се употребят. Тези, които съм ползвала бяха с диаметър 5 см. 

За първия опит използвах по-малка тавичка за печенето с размери 28/17/4,5 см и ми бяха необходими 8 бр. - т.е. около 110 г от показаните бисквити (и съответно по-малко количества от останалите продукти). За втория опит използвах форма с размери 32/21/5 см и ми бяха необходими 12 бр. -   т. е. около 170 г.
-    В първия опит не прибавих в тестото какаото, защото използвах шоколадови бисквити и съответно шоколадов пудинг и за украса бял шоколад. Прибавих го при втория опит, с бели бисквити, ванилов пудинг и черен шоколад.

Приготвяне
За тестото
Яйцата се разбиват със захарта на пухкав крем. Добавя се сметаната (киселото мляко) и се смесва на ниска скорост на миксера. Прибавят се другите продукти  - бакпулвера, солта и евентуално какаото, пресети с малко брашно и постепенно останалото брашно. Внимателно се разбърква, за предпочитане с шпатула или лъжица, защото тестото вече не е така течно (по-гъсто е от кексово).
Формата се застила с хартия за печене и се разпределя половината от тестото. Върху него се подреждат бисквитите. 

Върху всяка бисквита, внимателно, лъжица по лъжица, се слага от останалото тесто. Целта е да не се разместят бисквитите.

Формата се поставя в предварително загрята фурна, на 180 градуса. Пече се около 30-35 минути.

Докато сладкишът се пече, се приготвя пудинга за заливката.  Към сухия продукт постепенно се налива от прясното мляко и непрекъснато се разбърква, желателно с тел, докато стане на много рядка кашичка. Останалото мляко, смесено със захарта,  се поставя на огъня да кипне и захарта да се разтопи. На тънка струя, при непрекъснато разбъркване, се налива размитият с прясното мляко пудинг. Ври на тих огън няколко минути, докато се сгъсти. Отстранява се от огъня и се покрива, за да не се образува коричка.
Изпеченият блат се изважда от фурната и веднага, горещ, се залива с прясното мляко (150 мл).


Тук вече има една тънкост. За да изглеждат ефектно нарязаните парчета от вече готовия сладкиш, той трябва така да се разреже, че поне единият разрез, който ще е лицето на парчето, да бъде през средата на бисквитите. Затова се поставят белези - с дървени шишчета, забодени покрай стените на тавичката, се отбелязват вертикално и хоризонтално редовете с бисквитите, като се поставят на средата на бисквитите, където след това ще се разреже сладкиша.


След като се сложат белезите, сладкишът веднага се залива с пудинга, заравнява се и се оставя да се охлади.
Върху изстиналият сладкиш може да се нарисува мрежа от шоколад. За целта се смесват шоколада и маслото(сметаната) и на водна баня се разтопяват. Украсата се прави с помощта на пош.

(Е, при мен не се получи при първия опит, защото направих мрежата с лъжичка, но при втория малко се постарах. J )



Приятен апетит!
Източник
При използване на материали от блога, моля посочете линк към съответната публикация!

неделя, 18 март 2018 г.

Салата от зрял фасул


Най-лесната и основна бобена салата. С прибавката на различни зеленчуци  - сурови, задушени, варени, от туршия,  както и на риба или месо, вкусът ѝ се обогатява неимоверно. Засищаща, вкусна, може да се ползва като основно ястие, особено по време на пости.

Продукти
250 – 300 г зрял фасул
1 – 2 глави кромид лук (стрък праз лук или пресен лук – в зависимост от сезона)
4 с. л. олио (зехтин)
сол и оцет – на вкус
магданоз; джоджен; чубрица;
маслини


Приготвяне
Салата може да се приготви с всякакъв вид фасул, но е за предпочитане да е по-едър – салатен.
Почистения и измит фасул се накисва за 10 – 12 часа в студена вода. Прецежда се, изплаква се отново, залива се с вода малко да го покрие и се слага да кипне и поври 10-тина минути. Прецежда се, залива се със студена вода и се вари до пълното му омекване, но в никакъв случай зърната да не са разкашкани. Отцежда се добре и се оставя да изстине.
Лукът са нарязва на тънки полумесеци (празът и пресният на кръгчета), поръсва се с малко сол и леко се претрива, за да омекне и да не е толкова лют.
Изстиналият фасул се посолява. Смесва се с лука. Прибавят се подправките, ако се ползват сухи. Овкусява се с оцет, след което се полива с олиото (зехтина). Разбърква се.
Тази салата е хубаво да престой покрита известно време на хладно (примерно 20-30 минути), преди да се сервира, за да се овкуси по-добре.
При поднасяне се поръсва със ситно нарязан магданоз или джоджен и по желание се гарнира с маслини.


Приятен апетит!


При използване на материали от блога, моля посочете линк към съответната публикация!

Салата от кисело зеле



Много лесна и подходяща за зимния период, когато ястията са по-тежки.

Продукти
½  средно голяма кисела зелка
2 – 3 с. л. олио (зехтин)
1 ч. л. червен пипер
По желания – праз лук; кромид лук; пресен лук;
маслини

Приготвяне
Зелката се почиства от кочана и от грубите жилки. Нарязва се на тънки ивици.
Ако се ползва лук, се нарязва на кръгчета или полумесеци и се смесва със зелето.
Отгоре се полива с олиото (зехтина) и се поръсва с червения пипер.



Приятен апетит! 
При използване на материали от блога, моля посочете линк към съответната публикация!

Армеева чорба


Най-лесната студена зимна чорбица,  като че ли позабравена, но вкусна, освежаваща, изтрезняваща,  изпитана  във времето още от нашите предци.
Позната е и с много точното име като „Чорба  „трезве“ или „ Бисмарк" (нямам представа това пък име от къде идва) - Чорба; Супа, Коктейл;
Славата ѝ се носи като идеалното изтрезняващо средство срещу махмурлук, особено след тежките януарски празници. Но това е и една лека и полезна чорбица през зимния период, заради съставките си, съдържаща фибри, витамини,  антиоксиданти и пробиотици. Успешно може да се ползва по време на пости.

Продукти
1,5 л зелев сок
2 – 3 стръка праз лук
300 – 400 г  кисело зеле
2 сухи червени чушки – сладки или люти
2 – 3 с. л. олио (зехтин)
1 ч. л. червен пипер


Приготвяне
Има различни варианти за приготвянето, в зависимост от това дали е „коктеил“ или „чорба“.
Използва се прясно наточен зелев сок. Като престои на открито,сокът изменя вкуса си.

За коктейла се смесват зелевият сос със ситно нарязания праз лук и се поръсва с червен пипер;


Вариант на чорба –зелев сок, праз лук, олио, червен пипер, сухи червени сладки чушки, или сухи лютиви чушлета, предварително леко запечени и натрошени на ситно;


И за Армеевата чорба – киселото зеле, нарязано на ситно; зелев сок; праз лук; олио (зехтин); червен пипер; сухи червени сладки чушки, или лютиви чушлета, предварително леко запечени и натрошени на ситно;
  




Приятен апетит!
При използване на материали от блога, моля посочете линк към съответната публикация!

неделя, 4 март 2018 г.

Канелони с кайма и бешамелов сос




Продукти
125 г канелони (12 броя)

За плънката
300 г кайма
100 г домати (консерва или пресен; или 1 с. л. доматено пюре)
30 г глава целина 
100 г кромид лук
80 г морков
2 с. л. олио (зехтин)   
подправки на вкус – босилек; риган; мащерка; чесън сух или 1 скилидка пресован пресен; или други
щипка захар
сол

За бешамеловия сос
25 г масло
25 г брашно
400 мл прясно мляко
сол
щипка индийско орехче

50 г пармезан (кашкавал)  

Приготвяне
За плънката
Настърганите на едро ренде морков и целина и нарязаната на ситно глава кромид лук са задушават до полуготовност в олиото (зехтина).
Каймата се разбърква с вилица със съвсем малко студена вода, за да не стане след това при пърженето на големи гранули. Прибавя се към задушените зеленчуци. Сместа се разбърква и се пържи, докато течността се изпари и каймата побелее.
Добавят се намачканите домати от консерва (или пресни – обелени и нарязани на ситно или рендосани на едро ренде, за да се отстрани ципата  или доматено пюре). Ври докато течността се изпари и сместа се сгъсти. Прибавят се подправките. Отстранява се от огъня и се  оставя да се поохлади малко.

За бешамеловия сос
Прясното мляко трябва да е предварително сварено и изстинало.
Бешамеловият сос ще бъде по-рядък от обикновения, за да може канелоните да омекнат. На умерен огън се разтопява маслото, прибавя се брашното и се пържи до светло златисто. При непрекъснато разбъркване с тел,  се налива на струйка студеното мляко. Сосът започва да се сгъстява. Ври 2-3 минути и се отстранява от огъня. Подправя се със сол и настъргано индийско орехче.

Тавата, в която ще се пекат канелоните се намазва с 4-5 с. л. бешамелов сос.
Канилоните се пълнят с плънката. Използвах кафена лъжичка, като всяка тръбичка с единия отвор поставях върху безимения и малкия пръст и придържах с останалите три пръста.

Така много бързо се пълнят.
Подреждат се в тавичката, върху соса, на 1 ред, едно до друго 

и се покриват с останалия сос. Съдът се завива с алуминиево фолио или се поставя капак.
Ако съдът е керамичен или стъклен, както при мен, се поставя в студена фурна. Ако е емайлиран, може в предварително загрята фурна.
Пекат се на 200 градуса С за 10-тина минути, след което температурата се намалява на 180 градуса и се пекат около 30-40 минути, до златисто. Проверяват се за готовност, като се набожда с вилица и ако лесно влиза в канелоната, значи са готови. Поръсват се с настъргания пармезан (кашкавал) и се допича още малко, за да се разтопи.
Сервират се леко охладени.
Приятен апетит!



При използване на материали от блога, моля посочете линк към съответната публикация!

петък, 2 март 2018 г.

Салата от зрял фасул и кисело зеле


Съчетанието зрял фасул и кисело зеле е любимо за нас. Освен като готвено ястие-
Зрял фасул с кисело зеле, запечени на фурна  го използваме и за тази много вкусна зимна салата. Подходяща е и за постещите по това време.

Продукти
200 г зрял фасул
около ½ средно голяма зелка
1 глава лук (кромид, за предпочитане червен; или водняк; или праз лук; или пресен лук)
сол
олио (зехтин)
червен пипер


Приготвяне
Изчистеният и измит фасул се кисне в студена вода поне 12 часа. Изплаква се, залива се  със студена вода и  ври 5 -10 минути. Изхвърля се водата, изплаква се отново, залива се със студена вода и ври докато омекне, но да не се развари - зърната трябва да са цели. Изцежда се от водата и се оставя да изстине.
Зелето се почиства от външните омекнали листа, изрязва се кочана и по-дебелите жилки. Нарязва се на тънки ивици.
Ако е необходимо фасулът леко се посолява (това зависи от солеността на зелето, но обикновено има нужда от малко сол). Смесва се с нарязаното кисело зеле и нарязания на тънки полумесеци кромид лук (или друг лук). Полива се с олио (зехтин), разбърква се добре и се поднася.
При сервиране се поръсва с червен пипер.

Приятен апетит!


При използване на материали от блога, моля посочете линк към съответната публикация!