Кебап
в различни варианти често се готви у дома. Най често е с гарнитура ориз, но ни
харесва и с картофено пюре, понякога и с паста.
Предлагам
рецепта за един най-обикновен, вкусен и
лесен кебап.
Продукти
За кебапа
800
г месо
100
мл олио
2
глави лук
1
с. л. брашно
1
с. л. доматено пюре
сол
черен
или червен пипер
магданоз
За гарнитурата
1
ч. ч. ориз
1
средно голяма глава лук
2
– 3 с. л. олио
Приготвяне
Месото
се нарязва на малки кубчета и се изпържва
в сгорещената мазнина заедно със ситно нарязания лук. Наръсва се
брашното, след като се изпържи се
прибавя доматеното пюре и се
пържи около 1 минута. Слагат се подправките. Залива се с топъл бульон или вода
да покрие месото.
Кебапът
се задушава в плътно покрит съд на тих огън.( Понеже сме фенове на тенджерата
под налягане, го приготвяме в нея)
Ситно
нарязания лук за гарнитурата се задушава до леко златисто в сгорещеното олио.
Прибавя се оризът и се запържва няколко минути. Залива се с горещ бульон или
вода в съотношение 3:1 (ако в опаковката
на оризът не е указано друго съотношение)
и се посолява. След като заври се оставя да ври на слаб огън, докато
попие изцяло течността.
В
купичка (чаша) се слагат няколко парчета от месото. Покриват се с пласт ориз,
който се притиска, за да се получи формата на купата. Така приготвената порция
се обръща в чиния. Залива се със сос от кебапа. Украсява се с клонче магданоз.
При използване на материали от блога, моля посочете линк към съответната публикация!