Една
разновидност на обичания от всички спомен от детството – сладкия салам.
Първо
ме грабна името „Дукиса” при Траяна и
препратката към Мария , където всичко е обяснено много нагледно и подробно.
Наистина
един лесен и ефектен десерт, с възможност за много
импровизации по отношение на добавка на продукти, оформяне, украса,
поднасяне.
Продукти,
които
използвах за правоъгълна кексова форма с размери 24/9/8 - д/ш/височина
260
г обикновени бисквити – 2 пакетчета по 130 г „Детство мое”
125
г масло
80
г захар
25
г Choko Latte на Д-р Йоткер (горещ шоколад)
1
пълна с. л. какао на Д-р Йоткер
4
шоколадови бонбони с ликьор
130
мл прясно мляко
1
ванилия
По
желание – едро нарязани ядки; сухи плодове; портокалови
или лимонени корички или настъргани; ром; орехов крокан и пр.
Приготвяне
Формата, в която ще се
изсипе сместа, се покрива с прозрачно домакинско фолио, за да може по-лесно след това
да се извади десерта.
Може да се ползва всякакъв вид форма- кръгла,
продълговата, квадратна.
Бисквитите
(може
да се ползват и от типа Petit Beurre)
се
начупват на 4 или повече парчета, но е желателно да се оставят по-големи, за да
личат след това в сместа и за да не стане десертът сбит.
Вместо
посочените шоколадови съставки може да се ползва шоколад или 4 с. л. какао.
В
подходящ дълбок съд, при непрекъснато разбъркване, се разтопяват на слаб огън маслото, захарта,
шоколадовите съставки и прясното мляко. Не трябва да
завира, просто всички продукти трябва да се разтопят и смесят. Маха се от огъня и се добавя ванилията и другите желани
съставки. Ако се добавя крокан, се
изчаква сместа да се охлади леко, за да не се разтопи карамела.
Разбърква
се и накрая се добавят бисквитите или обратно
– с тази смес се заливат бисквитите. Отново се разбърква много добре, за да
може бисквитите да се покрият с шоколадовата смес. Изсипва се в предварително приготвената форма, като с лъжица се заглажда и притиска леко,
така че да не останат празни места.
Оставя се да изстине и се прибира в хладилника за няколко часа,
най-добре за 1 нощ.
На следващия ден се изважда от хладилника и се оставя
за малко на стайна температура.
Украсява се по желание - намазва се с „Нутела“; глазура; крем или фондан. Може да се поръси с
настърган шоколад; какао; шоколадови пръчици; кокосови стърготини; смлени или
цели ядки;
В зависимост от формата на съда, в която е престоял десертът, може
да се оформи на правоъгълни, квадратни или триъгълни парчета.
Стана
дълго обяснение за един иначе много лесен за приготвяне десерт! :)
При използване на материали от блога, моля посочете линк към съответната публикация!