Още една
рецепта от старите тетрадки.
1 ч. ч. = 200 мл обем
Продукти
1,5 ч. ч.
олио (300 мл)
1 ч.
ч. бира (200 мл)
5 – 5,5 ч. ч.
брашно (650-750 г)
1 к. л.
сол
10 г
бакпулвер (1 пакетче)
За
овалване – пудра захар и 1 ванилия
Плънка
по избор :
- сладка
-конфитюр; локум; смлени орехови ядки, смесени с малко захар и прясно мляко; и
пр.
- солена
– сирене; сирене и яйце; ситно нарязан колбас;
Приготвяне
По-голяма
част от брашното (около 400 г) се пресява с бакпулвера и солта. В средата се
прави кладенче, в което се сипва сместа от олиото и бирата. С шпатула или
лъжица се замесва тесто, като се добавя
брашно до средно меко тесто (зависи от брашното). Когато вече стане трудно да
се меси с шпатулата (лъжицата) се
прехвърля на плота и без много дълго да се меси, ако се налага се добавя още
малко брашно – тестото да не е лепкаво, да може да се точи.
- кифлички - най-добре е тестото да се
раздели на 2 половини. Едната част се покрива и оставя на хладно. Другата част
се разточва на кръг с дебелина 3-4 мм, разрязва се по диагонал на 12 сектора. В
широката част (основата) на всеки
триъгълник се поставя по 1 ч. л. от избраната плънка и се навива към върха. По
същият начин се оформя и втората част от тестото. Общо се получават 24
кифлички;
- пурички
- тестото се разточва на кора с дебелина 3-4 мм, изрязват се
правоъгълници с размер 4 см/6 см, поставя се от плънката и се навиват на
пурички;
- топчета – откъсват се малки късчета и
се оформят на топчета с големина по избор. По желание вътре може да се постави
четвъртинка орехова ядка;
Оформените
сладки се поставят в ненамазана тава или
върху хартия за печене. Не се надуват
много при печенето, така че не е необходимо много голямо разстояние между тях.
Пекат се
в предварително загрята на 180 градуса С фурна, средно ниво скара, около 30 - 35
минути. Трябва да останат светли.
Веднага
след изваждането, горещи, се овалват в пудрата захар, смесена с ванилията.
Ако плънката е солена, не се овалват в пудра захар, а след като се оформят, преди да се сложат да се
пекат, се поръсват с малко едра сол; ким; сусам.
Приятен
апетит!
При използване на материали от блога, моля посочете линк към съответната публикация!