Кексът е
без яйца и млечни продукти и е подходящ да се приготви и по време на пости.
Продукти
3 ч. ч.
брашно (360/390 г)
1 ч. ч. (100
г) счукани орехови ядки
1ч. ч. (
200 г) захар
2 ч.ч. (200
г) настъргана на ренде тиква
1/2 ч.ч.
(100 мл) олио
1 ч.ч. (200
мл) топла вода
1 ч.л.
сода бикарбонат
1/2 ч.л.
канела
щипка сух
джинджифил (по желание)
пудра
захар за поръсване
ч. ч. с обем 200 мл
правоъгълна форма за кекс с размери 32 см/13 см/7 см
Приготвяне
Захарта
се изсипва върху рендосаната тиквата и се оставя да престои около 15 минути.
Прибавя се олиото, разтворената в топлата вода сода, орехите, канелата и
джинджифила. Разбърква се с лъжица или силиконова лопатка. Постепенно се
прибавя от брашното. Получава се една сравнително гъста смес, по-гъста от обикновената
кексова.
Сместа
се изсипва във формата, върху хартия за печене и се подравнява.
Пече се
в предварително загрята фурна, на 170-180 градуса С, около 50-55 минути (зависи
от фурната). Проверка – с дървено шишче.
След 10-15 минути, след като малко поизстине, кексът се изважда от формата и се оставя върху решетка до пълното му охлаждане.
По желание, след това може да се поръси
с пудра захар или залее с глазура.
*
Ако
тиквата е по-водниста и не толкова сладка, количеството на захарта може да се
увели на 1,5 ч. ч. (300 г);
Приятен
апетит!