четвъртък, 25 февруари 2021 г.

Постен кекс с тиква и орехи




Кексът е без яйца и млечни продукти и е подходящ да се приготви и по време на пости.

 

Продукти

3 ч. ч. брашно  (360/390 г)

1 ч. ч. (100 г) счукани орехови ядки 

1ч. ч. ( 200 г) захар

2 ч.ч. (200 г) настъргана на ренде тиква 

1/2 ч.ч. (100 мл) олио   

1 ч.ч. (200 мл) топла вода    

1 ч.л. сода бикарбонат

1/2 ч.л. канела

щипка сух джинджифил (по желание)

пудра захар за поръсване

 

ч. ч. с обем 200 мл

правоъгълна форма за кекс с размери 32 см/13 см/7 см

 

Приготвяне

Захарта се изсипва върху рендосаната тиквата и се оставя да престои около 15 минути. Прибавя се олиото, разтворената в топлата вода сода, орехите, канелата и джинджифила. Разбърква се с лъжица или силиконова лопатка. Постепенно се прибавя от брашното. Получава се една сравнително гъста смес, по-гъста от обикновената кексова.

Сместа се изсипва във формата, върху хартия за печене и се подравнява.



Пече се в предварително загрята фурна, на 170-180 градуса С, около 50-55 минути (зависи от фурната). Проверка – с дървено шишче.



След 10-15 минути, след като малко поизстине, кексът се изважда от формата и се оставя върху решетка до пълното му охлаждане. 



По желание, след това може да се поръси с пудра захар или залее с глазура.

 


*  Ако тиквата е по-водниста и не толкова сладка, количеството на захарта може да се увели на 1,5 ч. ч. (300 г);

 

Приятен апетит!


При използване на материали от блога, моля посочете линк към съответната публикация!