Това
постно ястие /или гарнитура/обикновено
се прави с пържени картофи, но на нас ни по-харесва с печени.
Продукти
1
кг картофи
5
– 6 скилидки чесън
2
– 3 с. л. оцет
копър
сол
3
– 4 с. л. олио
Приготвяне
Картофите
се измиват добре, обелват и нарязват с къдрав нож на резени.
Посоляват
се и се поливат с олиото. Разбъркват се добре. Разпределят се равномерно в
тавичка.
Покриват
се с алуминиево фолио и се пекат на 200 градуса С докато поомекнат.
Маха се
фолиото и се запичат до златисто.
Обелените
скилидки чесън се пасират и смесват с оцета, ситно нарязан копър и сол на вкус. От тази смес се поръсват
изпечените картофи, покриват се отново с фолиото и се оставят в изключената
гореща фурна още 10 – 15 минути, за да се задушат и поемат вкуса и аромата на
поръската.
Могат
да се ползват като гарнитура или постно основно ястие.
При използване на материали от блога, моля посочете линк към съответната публикация!