Незаслужено
пренебрегнат плод, от който се получава изключително ароматен и вкусен конфитюр!
Продукти
1 кг
почистени от семенната част дюли
600 г захар
200 мл
вода
3 - 4
зърна карамфил
1 равна ч.
л. лимонена киселина
Приготвяне
Водата и
захарта се поставят в съда, в който ще се вари конфитюра и се слагат на огъня. Разбърква
се докато захарта се разтвори напълно и сиропът се сгорещи.
Сухите дюли
се почистват от мъха с кърпа. Измиват се и се разрязват на четвъртинки или
осминки, ако са по-големи. Изчистват се от семенната част и се настъргват на
едро ренде. Прибавят се веднага в горещия сироп, за да не почернеят. Когато
цялото количество дюли се настърже, сместа се слага да заври. Прибавят се
зърната карамфил. Ври докато дюлите станат прозрачни и сиропът се сгъсти. Конфитюрът
е готов, когато се капне от него върху порцеланова чиния и капката, след като малко
се охлади, не се разтича. Няколко минути преди свалянето от огъня се добавя
лимонената киселина.
Горещият
конфитюр се насипва в чисти, сухи, затоплени бурканчета, които се затварят
херметически и се оставят върху капачките докато напълно изстинат.
За
по-сигурно може да се стерилизират за 4-5 минути.
Приятен
апетит!
* От 1,5 почистени дюли, 900 г захар и 300 мл
вода се напълват 7 бурканчета от по 230 г.
* Изрязаната семенна част я изсушаваме добре и след това
използваме като съставна част за направата на чай против кашлица заедно с листа подбел и мащерка.
При използване на материали от блога, моля посочете линк към съответната публикация!