Боб-леща със сланина |
В началото
на зимата успях да се снабдя с много хубава домашна сланина и да приготвя Паприкована
сланина . Една част само сварих в зелевия сок и оставих без да овалям в
червен пипер с подправки. Точно такава сланина използвах за направата на тези
две ястия. Продуктите са почти едни и същи, но има разлика в начина на
приготвянето им.
Яхния със зрял фасул и сланина
Продукти за 2 порции
400 г
сварен фасул от консерва
100 г
сланина
стрък праз
лук (около 100 г)
50 г
морков
по
желание - парче корен целина
150 г
стерилизирани домати
1 – 2 леко
препечени сухи люти чушлета
1 ч. л.
червен пипер
сол
сух или
пресен джоджен
Приготвяне
Празият лук
може да се замести със средно голяма глава кромид лук или няколко стръка
пресен, в зависимост от сезона, когато се приготвя ястието, както и да се
ползват пресни домати. Вместо готов фасул от консерва може да се ползва
предварително сварен.
Сланината
се нарязва на парченца с големина по желание. Изпържва се до лека хрупкавост и
се изважда. Ако получената мазнина е повече, се отцежда част от нея, така че да
останат 2 – 3 с. л. В нея се задушава ситно нарязания праз лук и настърганият
на едро ренде морков и целина. Прибавя се червения пипер, разбърква се и
веднага се добавя фасулът от консервата, ситно нарязаните домати, парченцата
сланина и ако се ползва - сух джоджен. Пробва се на сол.
Ястието
ври десетина минути, за да се обединят вкусовете и ароматите на продуктите.
Ако се
ползва пресен джоджен вместо сух, при поднасяне се поръсва с него.
Лютите
чушлета може да се начупят и с тях да се поръси всяка порция.
Зрял фасул със сланина
За тази
рецепта използвах фасул, собствено производство, който ние наричаме „боб-леща“ –
зърната се малко по-големи от тези на лещата, формата е на боб, цветът и вкусът
– на леща.
Естествено, че може да се ползва друг вид зрял фасул.
Продукти за 3 порции
200 г
боб-леща
100 г
сланина
1 глава
кромид лук (50 г)
1 малък
морков (50 г)
200 г
стерилизирани домати
1-2 сухи
люти чушлета
1 ч. л.
червен пипер
сол
сух или
пресен джоджен
Приготвяне
Боб-лещата
се сварява по-бързо от обикновения фасул, още повече че нашият е от есента на миналата
година. Измива се хубаво и се сварява до полуготовност (използвам тенджера под
налягане и за 10-тина минути е готов).
Нарязаната
на парченца сланина леко се запържва. Прибавят се нарязаните зеленчуци (лук,
морков), подправките (червения пипер и лютите чушлета) и отцедения полусварен
боб-леща. От течността се запазва и се добавя толкова, колкото да е достатъчна
за сваряването на добавените зеленчуци.
Когато
продуктите са сварят, се прибавят ситно нарязаните доматите, ако се ползва- сух
джоджен и сол на вкус.
Ястието
ври 5 -10 минути.
Ако се
ползва пресен джоджен вместо сух, при поднасяне се поръсва с него.
Приятен
апетит!
При използване на материали от блога, моля посочете линк към съответната публикация!