В тези мъфини
първо ме впечатли външния вид, след това начина на печене – на водна баня и
липсата на набухвател.
Резултатът
е – вкусни мъфини, не прекалено сладки, меки, пухкави; красиво изглеждащи както
отгоре – с различни, неповтарящи се, ефектни, красиви цветчета, така и в разрез – с контрастните
зебрени линии!
Продукти за форма за мъфини с 12 гнезда, с d
- 5
см.
4
жълтъка
27 г
захар
27 г
олио
33 г прясно мляко
1
ванилия
67 г
брашно
4
белтъка
54 г
захар
1 с. л.
какао на прах, пресято
Приготвяне
Продуктите
в оригиналната рецепта са за 9 мъфини, аз съм ги преизчислила за 12 бр. По принцип
течностите меря в милилитри, но тук съм спазила както е по рецептата – в грамове.
В купа се
разбъркват с тел до гладка смес жълтъците, захарта, олиото, млякото, ванилията
и пресятото брашно.
В
отделна, чиста, суха купа, с миксер се разбиват леко белтъците и 1/3 от захарта.
Продължава разбиването, като постепенно се прибавя на 2 пъти и останалата
захар. Разбива се до получаването на твърд сняг – около 5 минути.
Около
1/3 от белтъчната смес се прибавя към жълтъчната и се разбърква внимателно с шпатула или тел – отгоре, надолу. След това
тази смес се прибавя към останалите разбитите белтъци и по същият начин се
разбърква до еднородна смес.
Отделя
се половината от кексовата смес и към нея се прибавя пресятото какао. Разбърква
се с тел или шпатула.
Във
формите за мъфини се поставят хартиени капсули. Във всяка капсула се поставя по
1 ч. л. от бялата смес, след това отгоре, в центъра – 1 ч. л. от какаовата смес.
Редуват се докато капсулите се напълнят до горе (за разлика от обикновените мъфини,
при които се пълни 2/3 от обема на формите). С помощта на дървено шишче се оформят цветчетата (с
върха се очертават черти – по диагонал и на кръст; от центъра към стената; от
стената към центъра и пр.)
Формата
за мъфини се поставя в подходяща по- голяма тава (използвах дълбоката тава към ел.
печка с размери 36/31/5 см).
В тавата се налива 700-800 мл студена
вода (от чешмата) и тя се поставя в незагрята
фурна.
Пече се
на включени горен и долен реотан, на 150 градуса С, при мен – на първо ниво
скара (най-долната), около 25 минути (след като изключи индикатора за достигнатата
посочена температура).
Проверка
за готовност – с дървено шишче.
При
печенето мъфините не се надуват много, както обикновените. Запълват хартиените
капсули и след това леко спадат.
След
като мъфините са изпечени, формата се изважда от тавата и се оставя настрани,
докато мъфините изстинат напълно.
Насладете
им се с чаша кафе; мляко; какао; сок …!
Приятен
апетит!
В
оригинала тези мъфини са с името „мъфини „Зебра“. Но много ми напомниха в оформянето
на шарките за Кекс "Вълшебно цвете" и затова ги прекръстих.
По източник