вторник, 30 май 2017 г.

Крем с извара и плодове




Вкусен изварен крем, с добавка на плодове. 

Продукти
300 г плодове (ягоди, малини, къпини, боровинки)
250 г извара
150 г пудра захар
100 г заквасена сметана или отцедено кисело мляко
3 с.л. плодов сироп (ягодов, малинов и пр.)

Приготвяне
Измитите и подсушени плодове се поръсват с част от захарта.
Изварата, сметаната (киселото мляко) и останалата пудра захар се разбиват на крем.
Сместа се поставя в чаши или стъклени купички, отгоре се слагат поръсените със захар плодове и се поливат с плодовия сироп.




При използване на материали от блога, моля посочете линк към съответната публикация!

понеделник, 29 май 2017 г.

Крем от извара и ягоди


Лесен за приготвяне, вкусно съчетание, особено за любителите на изварата!

Продукти
250 г извара (безсолна)
пудра захар, мед или друг подсладител – на вкус
500 г ягоди
листа лента (маточина)

Приготвяне
Ягодите се измиват и се отстраняват венчелистчетата. Отделят се няколко от най-хубавите, за да се използват след това за украса на десерта. Останалите   се пасират заедно с изварата и подсладителя.
Готовият крем се разпределя в купички или чашки и се гарнира с отделените ягоди.




При използване на материали от блога, моля посочете линк към съответната публикация!

неделя, 28 май 2017 г.

Ягоди с кисело мляко


С кокосови стърготини - бели и карамелизирани

Просто, вкусно и свежо!
Не мога да кажа че ни е по-любимо от Ягоди с прясно мляко , но ако киселото мляко е хубаво, в горещините и по този начин започнахме да го консумираме.

Продукти
1 чаша ягоди
400 г кисело мляко
захар или друг подсладител - на вкус

Приготвяне
Количеството на продуктите са ориентировъчни, защото някои обича с повече плодове, друг с повече мляко.
Киселото мляко и захарта се разбъркват или  разбиват до стопяване на захарта.
Добре измитите ягоди се почистват от венчелистчетата. Намачкват се и се смесват с киселото мляко.
Който не обича да усеща малките парченца плодове, може да пасира сместа.



При използване на материали от блога, моля посочете линк към съответната публикация!

понеделник, 22 май 2017 г.

Пудинг в чаша на Dr. Oetker



С удоволствие приех отправеното предизвикателство на Dr.Oetker , да опитам техния най-нов продукт, който излезе на пазара  - Пудинг в чаша с вкус на шоколад и с вкус на ванилия.
Пудинг аламинут, който може да се приготви  за секунди както в микровълнова фурна, така и по класическия начин -  на обикновен котлон, за тези които нямат микровълнова печка.
Какво е удобството на тези опаковки – освен лесното и бързо приготвяне, съдържанието е за една порция, което е много удобно, когато трябва да се приготви за 1 или двама души.
С добавка на пресни плодове според сезона, плодове от сладко, ядки, бисквити и пр. и с малко повече фантазия при поднасянето му,  може да се превърне в един изкушаващ бърз и вкусен десерт, с който да изненадате и доставите удоволствие като на себе си, така и на близък човек или гост.
Ванилов пудинг ягоди и бисквити

Шоколадов пудинг с банани и филирани бадеми

Ванилов пудинг с бисквити и сладко от вишни

Шоколадов пудинг с ягоди


При използване на материали от блога, моля посочете линк към съответната публикация!

петък, 12 май 2017 г.

Универсални кифлички



Познати като „Сръбски кифлички“. Правя ги често, защото са с едно втасване, а и плънката може да бъда както сладка, така и солена, затова ги нарекох „Универсални“. С това тесто и различна плънка,  едновременно мога да задоволя капризите на всеки поотделно. J

Продукти
40 г прясна мая (14 г суха)
250 мл прясно мляко
250 мл вода
1 кг брашно
1 с.л. захар
1 ч.л. сол
50 мл олио
1 белтък (в оригиналната рецепта е без него)

2 с.л. мас (масло) - за намазване на корите

За намазване
1 жълтък
1 ч. л. прясно мляко
няколко капки олио

Приготвяне

Варианти за плънка:
Солена плънка: сирене; смес от сирене и яйце; кашкавал; колбас; варено или печено месо и пр.
Сладка плънка: сладко; конфитюр; шоколад; локум; халва; задушени ябълки с канела и захар; смес от смлени орехи с малко захар и прясно мляко, и пр.
За поръсване на кифличките:
- със солена плънка - морска или едра готварска сол; ким; червен пипер…
- със сладка плънка - захар, може смесена с малко канела или какао; сусамово семе; маково семе; ленено семе; орехи…   

Приготвяне
Брашното се пресява 3 пъти.
Маята се разтваря в хладка смес от 50 мл прясно мляко и 50 мл вода (може да се ползва и суха мая, количество за 1 кг брашно, обикновено 14 г). Добавят  се 3-4 с.л. брашно. Получената рядка кашица се оставя на топло да втаса.
Пресява се 800 г брашно със солта (останалите 200 г са за доизмесване и за поръсване на плота при оформянето на кифличките). Прибавят  се втасалата мая, 50 мл олио, 200 мл прясно мляко, 200 мл вода, 1 с.л. захар и белтъка.
Замесва се гладко и меко тесто и се оставя покрито на топло място да удвои обема си.
Когато тестото втаса, се меси отново малко и се оформя на топка, която се нарязва на 8 равни части. Всяка част се оформя на топка и се разточва  на кора с дебелина 5 мм.
Вземат се 4 кори и двете с.л. мас (масло) се разпределят равномерно върху тях. Останалите 4 кори се поставят върху намазаните. От новополучените 4 купчинки  отново се разточват кори.
Всяка се разделя на 8 триъгълника и в широката част се поставя по 1 ч.л. плънка. Загъват се в долния край, както е показано на снимките  и се навиват като леко се удължава с издърпване острият край на триъгълника. (Точно с този начин на оформяне ме впечатлиха тези кифлички).


Получават се общо 32  кифлички(за 2 тави от фурната – по 16 бр.). Нареждат  се на разстояние една от друга в  тава с хартия за печене и се намазват  със сместа от жълтък, прясно мляко и олио.

Поръсват се в зависимост от това с каква плънка са. Не се оставят да втасат.
На моята печка ги пека в предварително загрята фурна на 180 С, около 25 минути – до златисто.

 *** Последният път, когато ги правих, използвах половината доза продукти, с изключение на олиото – запазих количеството 50 мл. Кифличките станаха по-пухкави и меки, не толкова на пластове. И двата варианта ни харесват.




При използване на материали от блога, моля посочете линк към съответната публикация!