Продукти
1 кг
ябълки
400 –
500 г захар (или на вкус)
1 л вода
1 ч. л.
лимонена киселина
по
желание – зърна карамфил, парченце от пръчка канела;
Приготвяне
От
водата и захарта се приготвя сироп. След като поври 10-тина минути се
отстранява от огъня и над него се настъргват на едро ренде предварително
измитите, обелени и
почистени от семенниците ябълки. След като заври се прибавят карамфилът(или канелата).
Конфитюрът
ври докато плодовете станат прозрачни и сиропът се сгъсти. Периодично с
решетъчна лъжица се обира образувалата се при варенето пяна. Накрая се прибавя
лимонената киселина и след 4 - 5 минути се отстранява от огъня.
Конфитюрът
се насипва горещ в предварително измити, подсушени и затоплени буркани, които
веднага се затварят херметически и се обръщат с капачките надолу до пълно
изстиване, след което се прибират за съхранение.
* Количеството захар варира в зависимост от сладостта на плода и от предпочитанията.
* Количеството захар варира в зависимост от сладостта на плода и от предпочитанията.
*
Може да се стерилизират
за 5 минути.