С настъпването на пролетта, щом „се хванем за зелено” често правя такава баница. С коприва, лапад, лобода, киселец, /или най-често смес/ с добавка на пресен лук, последният път с добавка на левурда; налагана или навита на рула в правоъгълна или кръгла тава. Различни комбинации и винаги се получава вкусна баница.
Впрочем, това си е обикновена баница със сирене, която всяка домакиня прави, но с добавка на зелено :).
|
С коприва |
Продукти
400 г готови точени кори /1 пакет/
4 – 5 яйца
250 – 300 г сирене /извара/
200 – 300 г зелении
¾ ч. ч. олио
½ ч. ч. брашно
½ ч. ч. кисело мляко
1 к. л. сода бикарбонат
масло
Приготвяне
Прави се смес от разбитите яйца, натрошеното сирене, брашното, киселото мляко, с разтворената в него сода и ситно нарязаните сурови зелении /ако използвам лобода, левурда или първата коприва. Ако ползвам лапад или по-стара коприва, тогава бланширам за 2 – 3 минути в подсолена вода и като поизстине, нарязвам и прибавям/.
Поръсва се една кора с олио, върху нея се слага втора кора, която също се поръсва с олио и равномерно се разстила от сместа.
Корите се навиват на руло и се поставят в намазана тава (може правоъгълна, може кръгла - тогава ще се получи вита баница). След като се навият всички кори, се поръсват с олио или се слагат малки парченца масло.
Може да се направи и като налагана баница.
Пече се в умерена фурна, 180 – 190 градуса.
Изпечената баница, още гореща, се напръсква леко с вода, завива се с хартия и след това с плътна кърпа, за да се задуши и да остане мека.
С коприва
|
С лобода |
|
С лобода и левурда |
Като добавка - една чаша айрян – и да ви е сладко!
При използване на материали от блога, моля посочете линк към съответната публикация!