Това
е вариант на Käsekuchen (Кезекухен), като в изварената плънка са подредени
шоколадови бисквити тип сандвич с
ванилов крем, които правят този чийзкейк интересен на вкус и ефектен при
разрязване.
С
този десерт отбелязвам 5-та годишнина от
създаването на блога, с благодарност към
всички , които са го посетили, коментирали или ползвали рецепти от него! Благодаря
за добрите думи, вниманието, подкрепата, насърчението!
Продукти
Основа
240
г бисквити Petit beurre
150
г масло
3 с.
л. какао Dr. Oetker
галета
Крем
500
безсолна извара
200
г сметана (течна или заквасена)
130
г захар
3 бр. яйца
40
г пудинг ванилия на Dr.
Oetker
2
ванилии
140
г кръгли шоколадови бисквити тип
сандвич, с ванилов крем
Шоколадова глазура
100
г шоколад кувертюр
100
г течна сметана
За украса
Филирани
бадеми; кокосови стърготини
Приготвяне
Дъното
и стената на форма с подвижно дъно и диаметър 25 см се намазват с
масло и обилно поръсват с галета.
Бисквитите
за основата се смилат на трохи в чопър (блендер), заедно с какаото. Смесват се много
добре с омекналото на стайна температура масло.
Бисквитената
смес се разстила на равномерен, плътен пласт във формата, като се оформя и
невисок ръб (борд) по стената. Формата
се оставя в хладилника.
Изварата
се разбива на крем със захарта. Един по
един се прибавят жълтъците и след като напълно се усвоят от сместа - ванилията,
пудинга и сметаната.
Белтъците
се разбиват на гъст сняг. Прибавят се на 2 – 3 пъти, като внимателно се
разбърква с шпатула в посока отгоре надолу.
Изважда
се формата от хладилника. Половината от получената смес се разстила
върху бисквитената основа. Отгоре с леко притискане се подреждат кръглите
бисквити. Върху тях внимателно се изсипва останалата половина от изварената
смес и се заравнява повърхността.
От тук натам стриктно следвах указанията
на Петя Аргирова за печене на Käsekuchen.
Пече се в предварителна загрята на 150 градуса С фурна.
30
минути след началото на печенето, сладкишът за кратко време се изважда от
фурната и само с върха (не повече от 0,5 см) на ножче се отделя крема от стената на формата. Това се
прави, за да се избегне (или поне
намали) напукването в средата на сладкиша.
Печенето
на чийзкейка продължава точно 90 минути, до леко тъмно-златист цвят. Не се прави проверка с дървен шиш.
(Аз
го пекох 85 минути и оставих 5 минути в изключената фурна, която през това
време все още поддържа необходимата температура).
Открехва
се вратата на фурната и след около 5 минути се отваря цялата врата. След около
още 5-10 минути формата се изважда от
фурната и се поставя върху скара, да поизстине.
Сладкишът
внимателно се отделя от стената с нож и се маха обръча. Оставя се напълно да
изстине, за да стегне.
За
глазурата - сметаната (използвах течна готварска сметана Hopla) се загрява почти до кипване (но да не кипне!) и се
изсипва върху начупения на парченца шоколад. Разбърква се, докато шоколадът се
разтопи и сместа се сгъсти.
С охладената глазура се полива отгоре напълно изстиналия чийзкейк. Украсява се
с филирани бадеми и кокосови стърготини.
1 ч. ч. = 200 г
По
идея от https://webspoon.ru/receipt/syrnik-s-shokoladnym-pechenem-v-multivarke
При използване на материали от блога, моля посочете линк към съответната публикация!